Tarta z truskawkami i kremem z białej czekolady

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Tarta z truskawkami i kremem z białej czekolady

Jeśli marzy Wam się prosta tarta z sezonowymi owocami, to ta tarta z truskawkami jest strzałem w dziesiątkę. Czemu? Bo poza chłodzeniem kruchego ciasta, jej przygotowanie zajmuje tyle, ile tarta będzie siedzieć w piekarniku. W międzyczasie przygotujecie krem i truskawki, a potem wystarczy tylko wszystko złożyć et voila! Gotowe. 
Muszę przyznać, że to idealne ciasto, gdzie mały wysiłek daje super efekt. U mnie w pracy ta tarta z truskawkami zrobiła prawdziwa furorę. Poza truskawkami sprawdzą się tu także inne świeże sezonowe owoce - maliny, borówki, jagody, kiwi, mango i marakuja czy wiśnie. Wszystkie te owoce świetnie przełamują słodkość puszystego kremu z białej czekolady.
Tarta z truskawkami i kremem z białej czekolady

Tarta z truskawkami - składniki na formę 11x35cm


Składniki na ciasto:
170 g mąki pszennej
85 g masła
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru

Składniki na krem z białej czekolady:
200 ml śmietanki kremówki
110 g białej czekolady

Dodatkowo:
350 g truskawek
kilka listków bazylii

Przygotowujemy ciasto kruche - drobno posiekane masło mieszamy z mąką, palcami rozcierając masło, dodajemy sól i cukier i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając kilka łyżek zimnej wody. Ciasto można wyrobić też w robocie. Z ciasta formujemy płaski dysk, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt większy niż foremka, by z ciasta powstały tez brzegi. Ciasto dziurkujemy widelcem na spodzie, przykrywamy papierem do pieczenia wysypujemy na arkusz ceramiczne kulki - obciążniki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
Tarta z truskawkami i kremem z białej czekolady
 Pieczemy przez 15 minut, potem zdejmujemy kulki i papier i dopiekamy 20 minut, aż ciasto zezłoci się. Odstawiamy do wystudzenia.

Krem z białej czekolady - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.

Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wlewamy kremówkę i ubijamy do połączenia składników. Krem wykładamy na spód z kruchego ciasta.
Tarta z truskawkami i kremem z białej czekolady
Truskawki kroimy na plastry i układamy na kremie z białej czekolady. Między truskawkami wtykami listki bazylii.

Tarta z truskawkami i kremem z białej czekolady najlepiej smakuje schłodzona. 

1 komentarz

  1. To chyba jedno z moich ulubionych truskawkowych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!