Muszę przyznać, że to idealne ciasto, gdzie mały wysiłek daje super efekt. U mnie w pracy ta tarta z truskawkami zrobiła prawdziwa furorę. Poza truskawkami sprawdzą się tu także inne świeże sezonowe owoce - maliny, borówki, jagody, kiwi, mango i marakuja czy wiśnie. Wszystkie te owoce świetnie przełamują słodkość puszystego kremu z białej czekolady.
Tarta z truskawkami - składniki na formę 11x35cm
Składniki na ciasto:
170 g mąki pszennej
85 g masła
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem z białej czekolady:
200 ml śmietanki kremówki
110 g białej czekolady
Dodatkowo:
350 g truskawek
kilka listków bazylii
Przygotowujemy ciasto kruche - drobno posiekane masło mieszamy z mąką, palcami rozcierając masło, dodajemy sól i cukier i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając kilka łyżek zimnej wody. Ciasto można wyrobić też w robocie. Z ciasta formujemy płaski dysk, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt większy niż foremka, by z ciasta powstały tez brzegi. Ciasto dziurkujemy widelcem na spodzie, przykrywamy papierem do pieczenia wysypujemy na arkusz ceramiczne kulki - obciążniki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
Pieczemy przez 15 minut, potem zdejmujemy kulki i papier i dopiekamy 20 minut, aż ciasto zezłoci się. Odstawiamy do wystudzenia.
Krem z białej czekolady - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wlewamy kremówkę i ubijamy do połączenia składników. Krem wykładamy na spód z kruchego ciasta.
Truskawki kroimy na plastry i układamy na kremie z białej czekolady. Między truskawkami wtykami listki bazylii.
Tarta z truskawkami i kremem z białej czekolady najlepiej smakuje schłodzona.
To chyba jedno z moich ulubionych truskawkowych połączeń :)
OdpowiedzUsuń