Pęczak z krewetkami i warzywami

sobota, 4 czerwca 2016

Pęczak z krewetkami i warzywami

Jeśli nie macie pomysłu na danie na szybki obiad lub kolację, mój pęczak z krewetkami i warzywami będzie doskonałą propozycją. Nie tylko robi się go w kilka chwil, ale i daje ogromne pole do modyfikacji, jeśli chodzi o składniki. W moim przypadku kaszy pęczak i krewetkom towarzyszył brokuł, papryka i cukinia, ale spokojnie można dodać lub wymienić składniki na dowolne warzywa - szparagi, kalafiora, brukselkę. A jeśli nie pasują Wam krewetki, można zmienić je na białą rybę lub łososia. Pamiętajcie, by zamarynować rybę chwilę wcześniej, bo sambal oelek - składnik marynaty, nadaje pikantności całemu daniu. Do tego odrobina sosu sojowego i ostrygowego i sycący obiad gotowy!
Pęczak z krewetkami i warzywami z woka

Pęczak z krewetkami - składniki na 2 porcje

2/3 szklanki kaszy pęczak
200 g gotowanych krewetek
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości połowy kciuka
1/2 brokuła
1/2 czerwonej papryki
mała cukinia
1 łyżka sambal oelek
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka oleju sezamowego
sos sojowy i sos ostrygowy do smaku
2 łyżki sezamu

Pastę sambal oelek mieszamy z oliwą i wkładamy do marynaty krewetki, mieszamy dłońmi, by przykryła ona owoce morza i odstawiamy.

Brokuła dzielimy na różyczki, blanszujemy przez 2 minuty, następnie odcedzamy i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Odcedzamy na sicie po 2 minutach.  
Pęczak z krewetkami i warzywami
Pęczak płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka i zalewamy 1.5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza będzie al dente, odcedzamy.

Czosnek kroimy w plasterki, obrany imbir ścieramy na małych oczkach tarki. Przesmażamy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym, aż czosnek zacznie łapać złocistą barwę. Następnie dorzucamy brokuła i smażymy około 2 minut.
Pęczak z krewetkami i warzywami
Do woka dodajemy posiekaną w małą kostkę paprykę oraz pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Smażymy minutę, wrzucamy oczyszczone krewetki z marynatą i smażymy 2-3 minuty, w połowie czasu dodając sos sojowy i ostrygowy. Na koniec wrzucamy pęczak, mieszamy i przekładamy na talerze.

Pęczak z krewetkami posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.

2 komentarze

  1. wprost nie mogę się napatrzeć na nowa szatę bloga!!! jasno, przejrzyście :)
    a to danie wspaniałe :) mniam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!