A jeśli szukacie innych przepisów na domowe batoniki, zobaczcie przepisy na zdrowe batoniki bananowe bez cukru, batoniki z quinoa i dyniowe batoniki owsiane.
Składniki na foremkę o wymiarach 23x23 cm
3 dojrzałe banany3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
3 szklanki płatków owsianych górskich
1 1/4 szklanki ulubionych pestek i ziaren (u mnie słonecznik, dynia, siemię, mak, chia, sezam)
1/2 szklanki bakalii (u mnie żurawina, fistaszki i wiórki kokosowe)
Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem lub blendujemy w malakserze na gładkie puree.
Do bananów dodajemy resztę składników i miksujemy, aż się połączą i wymieszają.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy ją, wyrównując wierzch. Dociskamy masę do dna - im bardziej będzie zwarta, tym batoniki lepiej będą się kroić i mniej kruszyć.
Całość pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i kroimy ostrym nożem na kwadraty.
Uwielbiam takie zdrowe zamienniki! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
super przepis
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
idealne na przekąskę w ciągu dnia!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszna przekąska :)
OdpowiedzUsuńKochana dzieciaki teraz nie jedzą samych zdrowych rzeczy tylko latają po sklepach dookoła szkoły i kupują słodycze:) ... podobają mi sie te batoniki:)
OdpowiedzUsuń