Chleb z płatkami owsianymi - składniki na 1 bochenek
50 g płatków owsianych górskich
100 g zakwasu żytniego
350 ml wody
350 g mąki żytniej t.720
150 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki soli
Na wieczór przed pieczeniem płatki górskie zalej 100ml wrzątku. Odstaw, by płatki wciągnęły wodę przez noc.
Wszystkie pozostałe składniki poza solą umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem z końcówką hak przez około 8 minut. Po tym czasie miskę z ciastem przykrywamy i zostawiamy na pół godziny.
Do ciasta dodajemy namoczone płatki owsiane oraz sól i wyrabiamy ponownie ciasto przez 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami foremki o wymiarach 23x10, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką.
Ciasto powinno jeszcze wyrastać około 1-1.5 godziny - ja swój bochenek wstawiłam na noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Wstawiamy keksówkę do piekarnika, na dno wysypujemy szklankę kostek lodu. po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy około 30 minut - chleb wyjęty z foremki i popukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Nie wiem jakim cudem ja jeszcze nie mam książki Liski. Dzięki za podzielenie się przepisem :)
OdpowiedzUsuńAch te Twoje chlebki Korniczku... Az chce sie siegnac po kromeczke :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chleb, jak raz się taki upiecze to potem sklepowy idzie w odstawkę! Na szczęście mam w domu kogoś kto się tym zajmuje, a ja jestem tylko od słodyczy :)
OdpowiedzUsuń