Krem angielski - składniki na 4 porcje
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki kremówki
3 jajka
1 żółtko
75 g cukru
4 marakuje
Mleko i śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając jednak do zagotowania.
Jajka i żółtko wraz z cukrem ubijamy na kogel mogel. Cały czas ubijając, wlewamy gorący płyn, chwilę miksujemy całość i przelewamy do rondla. Dodajemy miąższ z marakui i na małym ogniu gotujemy, cały czas mieszając rózgą - krem powinien zgęstnieć.
Masę przelewamy do 4 małych kokilek, a te wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego do którego wlewamy tyle wody, by sięgała ona połowy wysokości kokilek. Krem angielski zapiekany z marakują wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej przez 20 minut, aż krem się zetnie.
Wyjmujemy naczynie z kokilkami z piekarnika, wyciągamy z wody naczynka i zostawiamy krem angielski z marakują do wystygnięcia na blacie, następnie wstawiamy je do lodówki na kilka godzin.
Ciekawa byłam co to ten krem angielski. A to lemon curd bez lemona ;)
OdpowiedzUsuńLina, niebardzo, do lemon curdu nie dodajesz mleka i śmietanki, to całkowicie różne produkty
OdpowiedzUsuńa będzie z mango?
OdpowiedzUsuńAnonimie, możesz próbować, choć mango trzeba będzie albo zmiksować na puree albo pokroić w kostkę
OdpowiedzUsuń