Tort szachownica - składniki na tortownicę o średnicy 22 cm
Składniki na biszkopt:
12 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1 cytryny
czerwony i żółty barwnik spożywczy
Składniki na krem:
600 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1 szklanka wiórków kokosowych
5 łyżek likieru kokosowego
2/3 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
1 szklanka herbaty
4 łyżki rumu
kolorowa posypka
Zaczynamy od upieczenia 2 biszkoptów - żółtego i różowego. Biszkopty możemy upiec równocześnie w dwóch foremkach lub jeden po drugim. Różnica między nimi to kolor barwnika i skórka z cytryny dodana do żółtego ciasta.
Biszkopt żółty - oddzielamy żółtka od białek 6 jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Po dodaniu cukru piana powinna być już gęsta, sztywna i lśniąca.
Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy po żółtku, aż połączy się z pianą. Dodajemy kolejne. Kiedy wszystkie żółtka będą już wymieszane, wyłączamy mikser, dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny oraz żółty barwnik (ilość na czubek noża) i delikatnie mieszamy, by powstało jednolite ciasto bez grudek mąki.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
Tak samo postępujemy z biszkoptem różowym, zamieniając barwnik na czerwony, nie dodajemy też skórki z cytryny.
Kiedy mamy 2 wystudzone biszkopty, kroimy je na 2 blaty. starajmy się, by wszystkie były tej samej wysokości,w razie czego ścinając część tego, który mocniej wyrósł.
Z każdego blatu musimy wyciąć dwa pierścienie i kółko - ja użyłam do tego obręczy do tortu, którą spięłam tak, by miała średnicę około 13 cm oraz kieliszka o średnicy około 4-5 cm. Na środku biszkoptu ustawiłam kieliszek i wycięłam nim kółko, a następnie stawiając obręcz w środku blatu wycinamy mniejszy pierścień.
Przygotowujemy krem - mocno schłodzoną kremówkę ubijamy, aż będzie puszysta. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia.
Zewnętrzny brzeg każdego mniejszego krążka oraz brzeg każdego kółka smarujemy kremem i składamy elementy, by powstały 4 blaty - wszystkie elementy rozkładamy na blacie. Biorąc duży pierścień żółty, dobieramy do niego mniejszy pierścień różowy i żółte kółko oraz odwrotnie - mając duży pierścień różowy, dobieramy do niego mniejszy pierścień żółty i różowe kółko.Wkładamy mniejszy pierścień w duży i kółko w mniejszy pierścień.
Na paterze układamy pierwszy krążek - zaczynamy od tego z dużym różowym pierścieniem. Nasączamy go ponczem z herbaty wymieszanej z alkoholem. Nakładamy na to krem - 3-4 czubate łyżki i rozsmarowujemy równo. Następnie kładziemy na wierzch krążek z żółtym dużym krążkiem, nasączamy i rozsmarowujemy krem. Postępujemy tak samo z pozostałymi blatami - kładąc kolejny "różowy", a następnie "żółty".
Wierzch i boki tortu szachownicy smarujemy kremem. Tort odstawiamy na kilka godzin do lodówki, przed podaniem posypujemy go kolorową posypką.
Bardzo efektowny. Jak rozkminię to składanie...zrobię:)
OdpowiedzUsuńwow! robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! :D
OdpowiedzUsuńMam podobny w planach, z tym, że w kolorach jasnym i ciemnym:)
OdpowiedzUsuń