Tarta z malinami i białą czekoladą

wtorek, 2 września 2014

Tarta z malinami i białą czekoladą

Sezon na maliny, które uwielbiam, trwa, dziś więc dla Was tarta z malinami i białą czekoladą. Ten wypiek jest niezwykle prosty i szybki do zrobienia, a składniki, których potrzebujemy powinny znaleźć się prawie w każdym domu. Tarta nie jest bardzo słodka, poza ciastem, cukier w niej pochodzi jedynie z białej czekolady, można się więc skusić na drugi kawałek. A zaręczam, że na jednym się nie skończy, bo tarta zniknęła w mgnieniu oka. I były dokładki.
Tarta z malinami i białą czekoladą

Tarta z malinami i białą czekoladą - składniki na foremkę o wymiarach 35x11 cm

Składniki na ciasto:
125 g mąki pszennej
15 g migdałów zmielonych na mączkę
60 g masła
50 g cukru pudru
1 małe jajko
szczypta soli


Składniki na nadzienie:
200 g malin (mogą być mrożone)
120 g białej czekolady
120 g śmietanki kremówki
1 żółtko
1 jajko

Mąkę wymieszaną z migdałami, cukrem pudrem i z solą wsypujemy do misy miksera. Masło siekamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Zaczynamy wyrabiać ciasto płaskim mieszadłem, dodajemy jajko i miksujemy, aż ciasto zbije się w większe bryłki. Łączymy całość w jednolitą kulę, spłaszczamy na dysk, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Tarta z malinami i białą czekoladą
Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokątny placek, by pasował do wymiarów foremki (pamiętając o zostawieniu brzegów). Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem foremki, dociskamy. dziurkujemy spód widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.

Ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 155 stopni (termoobieg) - początkowo spód pieczemy wyłożony papierem do pieczenia i wysypany kulkami ceramicznymi, a potem usuwamy papier z obciążeniem i dopiekamy kolejne 5 minut.

Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie - kremówkę wlewamy do garnka, dodajmy połamaną czekoladę i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Tarta z malinami i białą czekoladą
Jajko z żółtkiem miksujemy, wlewamy cienką strużką czekoladą ze śmietaną, cały czas miksując, by składniki połączyły się w jednolitą masę.


Na gotowy (jeszcze ciepły) spód przekładamy maliny i zalewamy masą jajeczno-śmietanowa. Pieczemy w temperaturze 155 stopni (termoobieg) przez 20 minut. Po upieczeniu studzimy.

8 komentarzy

  1. pysznie wygląda:) chetnie bym spróbowała taką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justyno, jest bardzo prosta do zrobienia, chwila moment i upieczona:)

    Bartłomieju, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda fantastycznie :) Połączenie malin z białą czekoladą jest po prostu pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ absolutnie pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gin, zgadza się:)

    Majanko, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!