Ciastka podwójnie czekoladowe - składniki na około 25 dużych ciastek
225 g masła1 szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
3 łyżki mocnej kawy (zaparzonej)
2 2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki czekoladowych kropelek
Masło roztapiamy w garnku i zostawiamy do wystygnięcia. Przelewamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy z ekstraktem, by powstała puszysta masa.
Następnie dodajemy jajka i miksujemy, aż składniki połączą się. Dodajemy kawę i jeszcze chwilę mieszamy.
W drugiej misce łączymy suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wsypujemy je do misy i miksujemy, aż składniki połączą się. Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i chwilę miksujemy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości piłki golfowej i układamy na blasze, zostawiając odstęp między kulkami.
Ciastka pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 9 minut i bardzo delikatnie przekładamy na kratkę - po wyjęciu z piekarnika będą dość delikatne, ale po wystygnięciu stwardnieją.
Mniam! Idealne do szklanki mleka!
OdpowiedzUsuńO, jak ja takie lubię;)
OdpowiedzUsuńKulinarne Inspiracje, zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńOlga, cieszę się, że Ci sie podobają
Cudowne ciasteczka! *.*
OdpowiedzUsuńPrezentują się obłędnie!
Martha, dzięki!
OdpowiedzUsuńWedług mnie są obłędne!:)
OdpowiedzUsuńMajanko, nie mogę się nie zgodzić;)
OdpowiedzUsuń