Ciastka podwójnie czekoladowe

piątek, 5 września 2014

Ciastka podwójnie czekoladowe

Bardzo czekoladowe ciastka, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom czekolady. Zapewniam, że zjedzenie jednego ciasta zaspokaja cukrowy głód na cały dzień - są ekstremalnie czekoladowe! Po upieczeniu są bardzo kruche i delikatne, ale dzięki temu środek jest lekko ciągnący, podobny do wnętrza brownies. Dla mnie najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Przepis z tego bloga.
Ciastka podwójnie czekoladowe

Ciastka podwójnie czekoladowe - składniki na około 25 dużych ciastek

225 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
3 łyżki mocnej kawy (zaparzonej)
2 2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki czekoladowych kropelek

Masło roztapiamy w garnku i zostawiamy do wystygnięcia. Przelewamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy z ekstraktem, by powstała puszysta masa.

Następnie dodajemy jajka i miksujemy, aż składniki połączą się. Dodajemy kawę i jeszcze chwilę mieszamy.
Ciastka podwójnie czekoladowe
W drugiej misce łączymy suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wsypujemy je do misy i miksujemy, aż składniki połączą się. Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i chwilę miksujemy.

Z ciasta formujemy kulki wielkości piłki golfowej i układamy na blasze, zostawiając odstęp między kulkami.
Ciastka podwójnie czekoladowe
Ciastka pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 9 minut i bardzo delikatnie przekładamy na kratkę - po wyjęciu z piekarnika będą dość delikatne, ale po wystygnięciu stwardnieją.

7 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!