Jeżynowy curd

piątek, 26 września 2014

Jeżynowy curd

Jeżynowy curd to kolejna już wariacja na temat tego owocowego musu. Ten jest zaskakujący, bo wyciąga głęboki smak jeżyn, które jedzone na surowo są przede wszystkim kwaśne. Tu ich słodycz i głęboki smak pojawiają się na pierwszym planie. I przyznam, że smak jest zaskakujący! Polecam, a po inne przepisy na curd zapraszam tu.
Jeżynowy curd

Jeżynowy curd - składniki

160 g jeżyn
50 g cukru
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny

Jeżyny miksujemy w blenderze. Przelewamy mus do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.

Do musu jeżynowego dodajemy roztrzepana jajka i gotujemy na średnim ogniu (by masa delikatnie bulgotała)  przez około 10 minut - aż curd osiągnie konsystencję jogurtu (po wystudzeniu jeszcze trochę zgęstnieje). Dodajemy sok z cytryny chwilę mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jeżynowy curd
Jeżynowy curd przecieramy przez sito do słoiczka. Przechowujemy w lodówce około tygodnia.

5 komentarzy

  1. Idealny do ... wszystkiego! Już widzę połączenie go z goframi, plackami, naleśnikami, o mamuniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Inspirowane smakiem, jest, wierz mi na słowo:)

    RedHead, oj tak, do wszystkiego pasuje, a z lodami jaki dobry!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! Musi idealnie smakować wymieszany z jogurtem,o! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalie, ze wszystkim smakuje super:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!