Ajwar - składniki na 2 słoiczki
1 duży bakłażan5 czerwonych papryk
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Piekarnik rzgrzewamy do 190 stopni z funkcją grill i termoobieg.
Na blasze układamy papryki i podziurkowanego widelcem bakłażana. Papryki pieczemy przez 40 minut (obracając je co jakiś czas, by skórka równomiernie się przypiekła), bakłażana trzymamy 15 minut dłużej, tez obracając go co jakiś czas.
Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie oczyszczamy papryki - obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i gniazdo nasienne.
Bakłażana przekrawamy, wyjmujemy miąższ, usuwając skórkę.
Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, ocet, oliwę i dusimy 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (nie żałując tego drugiego) i przekładamy ajwar do gorących słoików. Słoiki dobrze zakręcamy, stawiamy do góry dnem na gazecie i przykrywamy kocykiem. Po 1 dniu ajwar można schować do spiżarki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!