Stir fry z papryką i kukurydzą - składniki na 2 porcje
15 g suszonych grzybów shitake1 1/2 papryki (najlepiej różne kolory)
100 g mini -kolb kukurydzy
1 łyżeczki oleju
1/2 szklanki pokrojonej w krążki dymki (część biała i zielona)
2 porcje chińskiego makaronu jajecznego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu
1 łyżka mirinu
duży ząbek czosnku (czubata łyżeczka zmiażdżonego)
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczka sambal oelek
Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy gorąca wodą i odstawiamy, by zmiękły, na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Miękkie wyjmujemy w wody i kroimy w cienkie paski.
Paprykę kroimy wzdłuż w cienkie paseczki, a te kroimy jeszcze na pól w poprzek.
Kukurydzę kroimy na kawałki grubości palca wskazującego.
W woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy paprykę oraz grzyby i smażymy, często mieszając, przez 5 minut. Dodajemy kukurydzę i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojoną dymkę.
Kiedy warzywa smażą się, wsypujemy makaron do wrzącej wody, gotujemy 3 minuty i odcedzamy.
Wszystkie składniki sosu - sos sojowy, bulion, mirin, zmiażdżony czosnek i starty imbir oraz samba oelek mieszamy w kubku.
Do warzyw dodajemy makaron i mieszamy. Wlewamy sos i dokładnie wszystko mieszamy, by warzywa i makaron pokrył sos. Stir fry z papryką i kukurydzą podajemy od razu.
Marcela, mam nadzieję, że miałaś smakowite sny:)
OdpowiedzUsuń