Dip z sera feta

niedziela, 24 sierpnia 2014

Dip z sera feta

Dip z sera feta sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, do maczania w nim warzyw, wszelakich podpłomyków i innych chlebków (polecam chlebki naan). Świetnie smakuje też jako zwykła pasta na kanapki - ze świeżym ogórkiem lub pomidorem. Dip z sera feta to to także znakomite wypelnienie roladek z grilowanego bakłażana czy cukinii lub wypełnienie marynowanych papryczek. Jeśli chcecie, by dip był bardziej wyrazisty, wzbogaćcie go o świeże zioła - bazylię, oregano, tymianek, miętę, szczypior.
Podany przepis to przepis na dużą porcję dipu, idealną na grilla. Jeśli wolicie mniejszą porcję, spokojnie można podzielić składniki na pół.
Dip z sera feta

Dip z sera feta - składniki

500 g sera feta (greckiego, grudkowatego nie kremowego)
3/4 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
pieprz do smaku
Dip z sera feta
Ser rozkruszamy do misy malaksera. Dodajemy jogurt, oliwę, zmiażdżony czosnek. Miksujemy - możemy zmiksować całość na gładką pastę lub zmiksować odrobinę, by dip był bardziej grudkowaty. Przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Wierzch dipu polewamy oliwą, dodajemy też posiekane zioła, jeśli chcemy i wstawiamy do lodówki. Schłodzony dip z sera feta smakuje najlepiej, podajmy go z chlebkami typu pita, warzywami pokrojonymi w słupki lub jako dodatek do grillowanych dań.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!