Placki ziemniaczane - składniki na około 15 placków
600 g ziemniaków (waga po obraniu)1 jajko
4 czubate łyżki mąki pszennej
szczypta soli
olej do smażenia
Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól i dokładnie mieszamy, by składniki połączyły się i nie pozostały niewymieszane grudki mąki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Dużą łyżką wykładamy porcje ciasta na patelnie, spłaszczając placki, by były jak najcieńsze.
Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przekładamy na ręcznik papierowy, by ten wchłonął tłuszcz. Placki ziemniaczane podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami - na słodko lub słono.
Pyszne, chrupiące i złociste. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię. Ładne są Twoje, takie złociste.:)
OdpowiedzUsuńMmm, aż nabrałam smaku na takie złociste, chrupiące placki... Świetne zdjęcia! Ja dodaję jeszcze do masy ziemniaczanej drobno posiekaną cebulkę i zjadam bez żadnych dodatków, tak po prostu :)
OdpowiedzUsuńmopswkuchni, dziękuję!
OdpowiedzUsuńMajanko, dziękuję:)
Kulinarna, u mnie bez cebuli, bo jemy je z cukrem, ale Twoja wersja też pyszna:)
Ja też robię z cebulą i posypuję cukrem :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie, smak cebuli i cukru fajnie się komponuje wbrew pozorom.
monho, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuń