Orkiszowa pizza z krewetkami i rukolą

czwartek, 6 lutego 2014

Orkiszowa pizza z krewetkami i rukolą

Małe przyjemności po męczącym dniu, czyli coś dobrego dla mnie - pizza z krewetkami i rukolą. Ciasto do tej pizzy powstało z połączenia mąki pszennej chlebowej i orkiszowej i muszę przyznać, że smakuje pysznie, lepiej niż z klasycznego przepisu. Do tego dodatki w delikatnie ostrym stylu i jestem w niebie. Polecam bardzo pomidory suszone z dodatkiem skórki pomarańczowej, świetnie pasują do rukoli i krewetek. Z tego przepisu wyjdą Wam 3 spore placki, ale nie martwcie się, pizza znika w oka mgnieniu.
Składniki na 3 placki o średnicy około 30 cm każdy

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki orkiszowej jasnej
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Dodatki:
1 szklanka przecieru pomidorowego lub posiekanych pomidorów z puszki
kilka kropli sosu piri-piri
200 g krewetek (u mnie rozmrożone)
80 g czarnych oliwek bez pestek
1/2 szklaki ostrego półtwardego sera z papryczkami jalapeño
1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (polecam te z dodatkiem skórki pomarańczowej)
suszone oregano i bazylia
3 duże garście rukoli
oliwa z oliwek

Z drożdży, cukru, 2 łyżek wody i łyżeczki mąki pszennej przygotowujemy zaczyn - mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn wyrośnie.
Mąki wsypujemy do misy robota. Dodajemy wodę i zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy składniki zaczną łączyć się w kule, wsypujemy sól, dodajemy oliwę i zwiększamy prędkość. Wyrabiamy około 7 minut, by ciasto stało się miękkie i elastyczne.

Ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą kulkę spłaszczamy na dyski i formujemy cienkie plaski - najpierw można ciasto delikatnie rozwałkować w okrąg a potem w dłoniach delikatnie rozciągać ciasto, by stało się cienkie.
Każdy placek smarujemy przecierem i polewamy kilkoma kroplami sosu piri-piri. Układamy krewetki, oliwki i pomidory (możemy pokroić je w paseczki lub zostawić w połówkach). Posypujemy po wierzchu zestruganym serem i pieczemy około 10 minut, do zezłocenia ciasta, w temperaturze 205 stopni (termoobieg). Na gotowych pizzach układamy rukolę i skrapiamy oliwą.

4 komentarze

  1. Piękna taka pizza. Bardzo lubię rukolę, ale nie jadłam jeszcze na pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Justyno, koniecznie spróbuj, od razu pizza zyskuje na smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to tak bez krewetek jednak, ale wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Madziu, zapraszam i tak, będzie bez krewetek dla Ciebie!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!