Tarta ze śledziem i kapustą

poniedziałek, 3 lutego 2014

Tarta ze śledziem i kapustą

Odczarowuję śledzia jako składnik dań jedynie wigilijnych czy imprezowych przekąsek. Tara ze śledziem i kapustą to przykład na to, że śledzie w oleju mogą nam posłużyć do stworzenia zwykłego, codziennego obiadu. No bo niby czemu nie można by jeść śledzia przez cały rok? Na przykład w takiej tarcie z kapustą kiszoną i suszonymi pomidorami. Ryba nie gra w tym daniu pierwszych skrzypiec, idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie przemycić odrobinę ryby w swoich daniach dla niejadków, to jest jeden z lepszych pomysłów.

Tarta ze śledziem i kapustą - składniki na naczynie o średnicy 24 cm

Składniki na ciasto:
175 g mąki
90 g masła
1 jajko
szczypta soli

Składniki na wierzch:
400 g kapusty kiszonej
1 szalotka
1/2 łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
170 g śledzia w oleju
60 g suszonych pomidorów
sól, pieprz, cukier do smaku
2 jajka
150 g jogurtu
1/4 szklanki kremówki

Ciasto przygotowujemy mieszając wszystkie składniki mikserem z końcówką do ciasta kruchego. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody, gdyby ciasto było zbyt suche. Miksujemy, aż z ciasta powstaną bryłki i połączą się w jedną kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Kapustę płuczemy na sicie, by pozbyć się goryczki. Odciskamy i kroimy na małe kawałki.
Szalotkę drobno siekamy. Szklimy na łyżce oleju, dodajemy kapustę, liście laurowe i majeranek i smażymy. Podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy, aż płyn odparuje, a kapusta zmięknie.
Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i śledzie pokrojone w kawałki na kęs. Całość delikatnie mieszamy, uważając, by śledź nie rozpadł się. Studzimy.

Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy tak, by wypełnić dno i boki tarty. Dociskamy ciasto, spód dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulki-obciążniki lub suchą fasolę. Ciasto podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni, następnie zdejmujemy kulki z papierem i pieczemy jeszcze 5 minut.

W kubeczku mieszamy jajka, jogurt i kremówkę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z wystudzoną kapustą i wykładamy masę na tartę. Zapiekamy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni, aż tarta będzie ścięta w środku - można to zrobić wbijając widelec w środek tarty - powinien wyjść czysty.

2 komentarze

  1. Nigdy podobnej tarty nie jadłam. Ciekawa jestem czy by mi smakowała, śledzie bardzo lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko, polecam spróbować. Śledzik nie dominuje, więc nawet niejadki zjedzą:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!