Tarta z dynią, rukolą i serem feta

poniedziałek, 24 lutego 2014

Tarta z dynią, rukolą i serem feta

Ostatnia jesienna dynia rozkrojona, a powstała z niej tarta z dynią, rukolą i serem feta. Skł0dka, delikatna dynia, wyrazista w smaku rukola i ser feta pasujący do obydwu powyższych składników to przepis na udany obiad. Smakuje dobrze na ciepło, ale i na zimno (tak, tak, zdarza mi się jeść zimny obiad w pracy), najlepiej w towarzystwie ulubionej sałaty. Taka tarta z dynią pozwala też wyczyścić lodówkę z tego, co akurat mamy pod ręką, śmiało więc wrzucajcie inne składniki!
Tarta z dynią, rukolą i serem feta

Tarta z dynią, rukolą i serem feta - składniki na tartę o średnicy 24 cm

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej jasnej
1 jajko
95 g zimnego masła
kilka łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
250 g dyni piżmowej, obranej
1 łyżeczka oliwy
2 garście rukoli
75 g sera feta, pokrojonego w kostkę
240 g jogurtu naturalnego
3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowujemy ciasto -  Mąkę wymieszana z solą wsypujemy na blat, robimy w środku dołek. Wbijamy jajko, a dookoła niego układamy kawałki masła. Szerokim nożem siekamy mąkę, mieszając ją z pozostałymi składnikami. Kiedy zaczną powstawać grudki, ciasto należy zacząć wyrabiać dłońmi. Kiedy uformujemy jednolite, gładkie ciasto, formujemy z niego dysk, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrągły placek, by wypełnić foremkę o średnicy 24 cm (razem w bokami). Przed wyłożeniem formy ciastem, smarujemy ja masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim papier do pieczenia i kulki ceramiczne.

Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni (termoobieg), następnie zdejmujemy kulki i papier i dopiekamy jeszcze 5 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika.
Dynię kroimy w niedużą kostkę (wielkości kości do gry. Polewamy oliwą, mieszamy, posypujemy solą i pieprzem, ponownie mieszamy i układamy na blasze. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg). Studzimy.

Jajka roztrzepujemy, dodajemy do jogurtu, doprawiamy do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową i mieszamy. Dodajemy dynię, rukolę (jeśli listki są duże, kroimy ją na mniejsze kawałki) i ser feta. Delikatnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Tartę z dynią pieczemy przez 25 minut w temperaturze 175 stopni (termoobieg). Po upieczeniu podajemy z ulubioną sałatą.

Może zainteresuje Cię też tarta z dynią i szpinakiem.

6 komentarzy

  1. cudowna mglista kolorystyka zdjęć! zauroczyły mnie podobnie jaki smaki :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zatęskniłam za jakąś pyszną wytrawną tartą.
    Pycha zdjęcia!!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiewióro, bardzo mi miło! Dziękuję!

    Justyno,piękne dzięki:)

    Majanko, dzięki! Zapraszam na obiad zatem:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!