Zupa dyniowa z jabłkami i cydrem

wtorek, 22 października 2013

Zupa dyniowa z jabłkami i cydrem

Kolejna na blogu zupa z dyni. I choć wydawało mi się, że zupa dyniowa z gruszką i rozmarynem jest w 100% tym, co trafia w moje kubki smakowe, po zjedzeniu tej zupy zmieniłam zdanie. Dynia w połączeniu z jabłkiem i podkręcona wytrawnym jabłkowym cydrem to strzał w dziesiątkę. Szczególnie cydr, warto pochodzić za nim po sklepach, bo zupa bez niego to zupełnie nie to samo, co po jego dolaniu do garnka. Przepis z książki Smaczne zupy, zmodyfikowany.
Składniki na 6-8 porcji

1 dynia piżmowa
500 gram antonówek lub innych kwaśnych jabłek
1 por
4 ząbki czosnku
1 litr bulionu
250 ml cydru
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka kuminu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
Pora - białą i jasnozieloną część kroimy w krążki.
Jabłka obieramy u kroimy na takie same kawałki, jak pokroiliśmy dynię.
Czosnek obieramy, drobno siekamy.
Powyższe składniki przekładamy na blachę, posypujemy łyżką lubczyku, łyżeczką kuminu i skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż dynia zmięknie, co jakiś czas mieszając całość, by warzywa równo się zrumieniły.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem. Bulion doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy warzywa.

Dolewamy cydr i gotujemy, aby zupa zaczęła się gotować. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.

5 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!