Przesłodka tarta z dynią

sobota, 19 października 2013

Przesłodka tarta z dynią

Zaczynamy Festiwal Dyni organizowany jak zawsze przez Beę. Na tę tartę miałam ochotę już rok temu, kiedy dostałam książkę Jamiego "Kulinarne wyprawy Jamiego", ale dopiero w tym roku udało się ją upiec. Trzeba przyznać, że tarta jest słodka, jak głosi jej nazwa, sporo też zależy od użytej do jej przygotowania dyni. Ale ma tez niezwykle przyjemną konsystencję, która przypomina budyń. Ja zamiast klasycznego kruchego spodu użyłam kakaowych ciastek, bo podoba mi się kontrast między kolorem musu dyniowego i ciemnego ciasteczkowego spodu.
Składniki na foremkę 28 cm

Składniki na ciasto:
250 g kakaowych ciastek
2 łyżki kakao
120 g miękkiego masła

Składniki na nadzienie:
500 g dyni, obranej i pozbawionej pestek dyni
500 ml tłustego mleka
180 g brązowego cukru
1 laska wanilii
2 duże jajka

Ciastka miksujemy z masłem i kakao na masę przypominającą mokry piasek. Wykładamy ciastem natłuszczoną foremkę do tarty i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Dynię kroimy na kawałki o boku 3 cm. Wraz z cukrem, i ziarenkami z laski wanilii przekładamy do garnka. Zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do małego. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minuty, apotem kolejny kwadrans pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę.Garnek przykrywamy pokrywka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Jajka ubijamy i dodajemy je do masy dyniowej. Raz jeszcze miksujemy i wlewamy masę na ciasteczkowy spód.
Tartę pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Masa dyniowa po tym czasie powinna zastygnąć, nie być galaretowata, a patyczek wbity w ciasto powinien wyjść czysty.

Studzimy na kratce. Tartę można podać z kwaśną śmietaną i lekko schłodzoną.

4 komentarze

  1. wyglada extra, tez mam w tym roku w planach jakas tarte dyniowa-prawdopodobnie z dodatkiem jablek-one ozywia troche dyniowy slodki smak :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, robiłam dziś ciasto z dynią i jabłkiem i było pysznie, choć ta tarta to też przeżycie warte posmakowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowita tarta ! :) Ja jeszcze nie wiem, co zrobię z moją dynią, ale coś na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko, koniecznie, ale u ciebie to będą z pewnością pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!