Czy Wy też jecie oczami? Czasem kolory na talerzu sprawiają, że od razu poprawia mi się humor od samego patrzenia na danie. Tak też jest z tą sałatką. Moim zdaniem nie da się obok przejść obojętnie i nawet bez smakowania jej zachwyca. Idealna na początek wiosny! Przepis z książki "Szybko, smacznie, zdrowo", odrobinę zmodyfikowany.
Składniki na 4 porcje
kawałek tuńczyka o wadze ok. 400 g i grubości 5 cm
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
1.5 łyżki musztardy Dijon
410 g fasolki cannellini z puszki
1 mała czerwona cebula
1.5 czerwonej papryki
1/2 ogórka świeżego
2 garście rukoli
sól i pieprz
Patelnię grillowa smarujemy lekko 1 łyżką oliwy i rozgrzewamy na średnim ogniu. Posypujemy tuńczyka z obu stron grubo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy rybę na dość dużym ogniu po 4 minuty z każdej strony. Ryba powinna być przyrumieniona z zewnątrz, ale nie przesmażona. Zdejmujemy z patelni.
W kubku mieszamy oliwę, sok z cytryny, czosnek i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystko.
W misce mieszamy świeżą rukolę, opłukaną i odsączoną fasolkę, pokrojoną w plastry paprykę oraz cebulkę w półplasterkach. Ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie w dość grube plastry. Sałatkę mieszamy, przekładamy na 4 talerze.
Tuńczyka kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Układamy plastry na sałatce, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy rybę sosem musztardowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Zdecydowanie kolory zachęcają do jedzenia :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie się prezentuje :) Muszę w końcu kupić tuńczyka
OdpowiedzUsuńPiękne i apetyczne zdjęcia.Sałatka zapowiada się bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńjaka wspaniała - kolorowa, wiosenna propozycja
OdpowiedzUsuńKamilo, bardzo, prawda? Uwielbiam takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńKoprze, dziękuję. Polecam taki dyskont, 2 polędwiczki za niecałe 10zł
Malwino, dziękuję pięknie, sałatka pyszna.
Shyfull, a jaka smaczna:)
Oczywiście, że oczami. Dlatego nawet książka kucharska bez zdjęć nie jest mnie w stanie przekonać (no może nie zawsze)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo kolorowo... lubie takie "letnie" salatki!
OdpowiedzUsuńKarolino, mam to samo. Ksiązki bez obrazków to nie ta przyjemność oglądania:)
OdpowiedzUsuńCzarodziejo, bardzo mi miło, że Ci się podoba!
Piękne zdjęcia a sałatkę koniecznie muszę wypróbować bo połączenie tych wszystkich składników musi być nieziemsko pyszne :)
OdpowiedzUsuńwygląda faktycznie rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńMm, jaka fajna ta sałatka. Z pewnością pyszna.:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Miento, dziękuję! polecam sałatkę, szybko się ją robi, a jest taka dobra, że równie szybko się ją je:)
OdpowiedzUsuńMagdo, dziękuję pięknie!
Majanko, pyszna pyszna:)
Buziak!
Oj tak, przez to, że jem oczami, potrawy cudownie przedstawione na zdjęciach bardzo mocno działają mi na kubki smakowe!
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego, uwielbiam takie sałatki na drugie śniadanie :)
Czy mogę zastąpić filet tuńczykiem z puszki?
Cytrynko, mam to samo, czasem nie czytam przepisu dokładnie, a już dodaję do ulubionych przez piękne zdjęcie właśnie.
OdpowiedzUsuńMyślę, ze tuńczyk z puszki też będzie dobry, ale wybrałabym takiego w sosie własnym.
Pozdrowienia:)
mniam, zjadłabym taką dobrą sałatkę ;))))
OdpowiedzUsuńZu, polecam albo zapraszam do siebie, zrobię Ci:)
OdpowiedzUsuń