Sałatka z tuńczykiem i fasolą

piątek, 16 marca 2012

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Czy Wy też jecie oczami? Czasem kolory na talerzu sprawiają, że od razu poprawia mi się humor od samego patrzenia na danie. Tak też jest z tą sałatką. Moim zdaniem nie da się obok przejść obojętnie i nawet bez smakowania jej zachwyca. Idealna na początek wiosny! Przepis z książki "Szybko, smacznie, zdrowo", odrobinę zmodyfikowany.
Składniki na 4 porcje

kawałek tuńczyka o wadze ok. 400 g i grubości 5 cm
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
1.5 łyżki musztardy Dijon
410 g fasolki cannellini z puszki
1 mała czerwona cebula
1.5 czerwonej papryki
1/2 ogórka świeżego
2 garście rukoli
sól i pieprz

Patelnię grillowa smarujemy lekko 1 łyżką oliwy i rozgrzewamy na średnim ogniu. Posypujemy tuńczyka z obu stron grubo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy rybę na dość dużym ogniu po 4 minuty z każdej strony. Ryba powinna być przyrumieniona z zewnątrz, ale nie przesmażona. Zdejmujemy z patelni. 
W kubku mieszamy oliwę, sok z cytryny, czosnek i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystko.

W misce mieszamy świeżą rukolę, opłukaną i odsączoną fasolkę, pokrojoną w plastry paprykę oraz cebulkę w półplasterkach. Ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie w dość grube plastry. Sałatkę mieszamy,  przekładamy na 4 talerze.
Tuńczyka kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Układamy plastry na sałatce, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy rybę sosem musztardowym.

16 komentarzy

  1. Zdecydowanie kolory zachęcają do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie się prezentuje :) Muszę w końcu kupić tuńczyka

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i apetyczne zdjęcia.Sałatka zapowiada się bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka wspaniała - kolorowa, wiosenna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilo, bardzo, prawda? Uwielbiam takie jedzonko:)

    Koprze, dziękuję. Polecam taki dyskont, 2 polędwiczki za niecałe 10zł

    Malwino, dziękuję pięknie, sałatka pyszna.

    Shyfull, a jaka smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście, że oczami. Dlatego nawet książka kucharska bez zdjęć nie jest mnie w stanie przekonać (no może nie zawsze)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada bardzo kolorowo... lubie takie "letnie" salatki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Karolino, mam to samo. Ksiązki bez obrazków to nie ta przyjemność oglądania:)

    Czarodziejo, bardzo mi miło, że Ci się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcia a sałatkę koniecznie muszę wypróbować bo połączenie tych wszystkich składników musi być nieziemsko pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda faktycznie rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mm, jaka fajna ta sałatka. Z pewnością pyszna.:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miento, dziękuję! polecam sałatkę, szybko się ją robi, a jest taka dobra, że równie szybko się ją je:)

    Magdo, dziękuję pięknie!

    Majanko, pyszna pyszna:)
    Buziak!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj tak, przez to, że jem oczami, potrawy cudownie przedstawione na zdjęciach bardzo mocno działają mi na kubki smakowe!
    Coś wspaniałego, uwielbiam takie sałatki na drugie śniadanie :)
    Czy mogę zastąpić filet tuńczykiem z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  14. Cytrynko, mam to samo, czasem nie czytam przepisu dokładnie, a już dodaję do ulubionych przez piękne zdjęcie właśnie.
    Myślę, ze tuńczyk z puszki też będzie dobry, ale wybrałabym takiego w sosie własnym.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam, zjadłabym taką dobrą sałatkę ;))))

    OdpowiedzUsuń
  16. Zu, polecam albo zapraszam do siebie, zrobię Ci:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!