Tarta tatin z morelami i tymiankiem

czwartek, 11 sierpnia 2011

Tarta tatin z morelami i tymiankiem

Muszę się przyznać, że to był mój pierwszy raz z tartą tatin. Trochę późno, ale lepiej późno niż wcale. I teraz wiem, że zagości w deserowym repertuarze na stałe, jako ciasto awaryjne. Choć nie chcę, żebyście pomyśleli, że to ciasto nie zasługuje na to, by być docenione, wręcz przeciwnie. Ale robienie go jest tak proste i przyjemne, a do tego świetnie smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, że sprawdzi się w razie niezapowiedzianych wizyt. Ciasto pięknie pachnie i ma lekko kwaskowy, orzeźwiający smak, tymianek nie jest bardzo wyczuwalny. Przepis od Liski, nieznacznie zmodyfikowany.
Składniki na patelnię 26 cm

Składniki na ciasto:
150 g mąki
100 g masła pokrojonego w małe kawałeczki
25 g brązowego cukru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany

Owoce:
100 g brązowego cukru
40 g masła
ok. 500 g moreli - pokrojonych na połówki i wypestkowanych
1/2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno pokrojonego

Ciasto: zagniatamy wszystkie składniki na gładkie kruche ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy morele: na dużej patelni o średnicy 26 cm, rozgrzewamy masło z cukrem na średnim ogniu. Kiedy zacznie się karmelizować, wrzucamy morele i tymianek i smażymy ok. 10 minut.  Ważne jest, by nie przekręcać ich zbyt często, bo się rozpadną, a nie powinny.
Kiedy morele będą gotowe, wyjmujemy z lodówki ciasto. Ciasto trzeba rozwałkować na krążek o średnicy większej niż średnica patelni.
Ciasto układamy na morelach, podwijając brzegi do środka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, by całość "związała się". Nożem odsuwamy brzeg ciasta od patelni, na wierzch patelni kładziemy duży talerz i jednym ruchem przewracamy tartę na talerz.
Może się okazać, że do patelni przywarło część owoców - wtedy odrywamy je delikatnie nożem i układamy na cieście. Jeśli ciasto jest gorące, to morele ładnie się "wkleją" z powrotem.

24 komentarze

  1. Piekna tarta Korniczku. Taka sloneczna. I z moimi ukochanymi morelami :) Ja robilam kiedys odwracane tarteletki z ananasem ale nie bylam nimi zachwycona. Byly zbyt slodkie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!! :) klasyka zawsze się sprawdza, tylko ten tymianek mnie zastanawia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majko, morele i ja kocham bardzo i w tej tarcie sprawdziły się super. była kwaskowa, więc myślę, że posmakowałaby Ci:)

    Agnieszko, też myślę, że warto stawiać na klasykę. A jeśli chodzi o tymianek - nie było go czuć, choć mi (autosugestia) wydawało się, że nadał ciastu cytrynową nutkę.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziwne, ale nigdy nie robiłam, ani nie jadłam żadnej tarty... Ta wygląda doskonale ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowita, słoneczna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wybornie wyglada!
    jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja jeszcze nie robilam tarty Tatin,ani klasycznej ani innej jej odmiany....az normalnie wstyd,bo robi sie rozne cudenka,a klasyky leza odlogiem.....nadrobie....w tym roku jeszcze nadrobie,a tym czasem popodziwiam Twoja piekna i sloneczna tarte.....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A znam Ci ja, znam:), jak mówiłaś:), ale w swoim nonszalanckim wydaniu i bez tymianku. Pychota! Czy Ty wiesz, Korniczku,z tych moreli, co to zastanawiałam się nad nimi, zrobiłam coś a la spod(wierzch po upieczeniu) do tej tarty. Zresztą niebawem zobaczysz:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna! prawdziwa tarta tatin to moje marzenie, bo jak na razie nie mam odpowiedniej patelni, którą mogłabym włożyć do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A czyli tarta! :)
    Super wygląda, niesamowity kolor i na pewno pyszna jest, że hej!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. zdecydowanie moje smaki ... mniam ale to musi być pychotka!
    Korniku, ale kusisz..

    OdpowiedzUsuń
  12. Slyvvo, wypróbuj, warto:)

    Shy, pyszna jest!

    Gosiu, mi smakowała, polecam upiec!

    Gosiu, to moja pierwsza, więc myślę, że nie masz się co przejmować. Ale wypróbuj kiedyś, warto:)

    Ewelajno, a tu już się nie mogę doczekać Twoich pyszności!

    Burczymiwbrzuchu, ja też nie mam;) odkręciłam rączkę:D

    Majanko, mi bardzo smakowała, kolejna będzie z jabłkami:) dziękuję!

    Olciaky, dzięki, myślę, że by Ci posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kabamaigo, dziękuję pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  14. korniku, po prostu czarujący wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  15. Od samego patrzenia się ślinię... Oj zjadłabym, ale całej nie dam rady sama a moi domownicy nie lubią:( muszę gości zaprosić:)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Tarta wygląda naprawdę wspaniale :) oj zjadłabym sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja bardzo lubię połączenie moreli i tymianku i chętnie dodałabym go więcej:)Narobiłaś mi apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ślicznie się prezentuje. Niczym małe, zachodzące na talerzu słońce. Może wkrótce...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Karmelitko, bardzo dziękuję!

    Aśku, można zrobić na mniejszej patelence wersję jednoosobową:)

    Beato, dziękuję! a ja bym chętnie sie podzieliła:)

    Hermino, następnym razem i ja chcę dodać go więcej, bo tymianek kocham:)

    Oliwko, jakie ładne porównanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękna tarta, ciekawe połączenie smaków, zachęca do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  21. jukejko, dziękuję i nie pozostaje mi nic innego jak polecić:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda rewelacyjnie. A ja zawsze myślę sobie, ze to trudne...

    OdpowiedzUsuń
  23. Agnieszko, a dzie tam!:) szybkie, proste i co najważniejsze, pyszne. bardzo przyjemnie robi się tę tartę:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!