Słodko-kwaśny makaron z warzywami

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Słodko-kwaśny makaron z warzywami

Kolorowo i sycąco w wersji słodko-kwaśnej. Chrupiące warzywa z delikatnym makaronem ryżowym, choć świetnie sprawdzą się też noodle. Jeśli potrzebujecie trochę białka, polecam dodać krewetki. Danie robi się szybko, a to w letnie dni chyba najważniejsze:) Przepis z książki Dania jarskie. Wielka księga kucharska, lekko zmodyfikowany.
 
Składniki na 4 porcje

200 g makaronu ryżowego
4 kolby mini kukurydzy
3 łyżki oleju
1 zielona papryka w plasterkach
1/2 czerwonej papryki w plasterkach
2 łodygi selera
1 marchewka
250 g małych pieczarek
1 łyżeczka posiekanej zielonej papryczki chilli
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu słodkiego chilli
2 łyżeczki octu z białego wina
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
250 g ananasa (waga wraz z syropem)
3 cebulki dymki ze szczypiorkiem

Na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki. Usmażone przekładamy na talerz.

Dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju i wrzucamy plastry papryki, pokrojonego w ukośne plastry selera i marchewkę. Smażymy, mieszając, na dużym ogniu przez 5 minut.

W międzyczasie wrzątkiem zalewamy makaron, przykrywamy i odstawiamy na 4 minuty. Odcedzamy. Dodajemy go wraz z pokrojoną na małe kawałki kukurydzą. Smażymy.

W międzyczasie przygotowujemy sos – mąkę kukurydzianą mieszamy z octem winnym, dodajemy słodki sos chilli, koncentrat, papryczkę chilli olej sezamowy i ananasa w kawałkach „na kęs” z syropem. Całość mieszamy i wlewamy na patelnię.

Smażymy na średnim ogniu, by sos zgęstniał, a całość zagotowała się. Podajemy posypane posiekanymi dymkami i szczypiorem.

17 komentarzy

  1. Rozumiem, że to na ten obiadek, na który jesteśmy umówione...? Właśnie składniki się łączą... Już się cieszę, bo wygląda kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania, chociaż zwykle jadam na ostro, a nie słodko-kwaśno. Dzięki za przypomnienie, dawno czegoś takiego nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mini kukurydza mnie urzeka :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewelajno, my to na każdy obiadek możemy się umawiać:)

    Kikimoro, na ostro też lubię, ale rodzina wymięka przy odpowiedniej ostrości, wiec raz na jakiś czas musi być wersja łagodna:)

    Maniu, o tak, jest urocza:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo bardzo fajna propozycja :-) koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj też miałam makaron , ale w innym zestawieniu. Ten wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie takie słodko-kwaśne smaki to mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu, polecam:)

    Grażyno, makaron jest super! cieszę się, ze Ci się podoba:)

    burczymiwbrzuchu, bardzo się cieszę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Karmelitko, tak tak, potwierdzam:)

    Asiu, dzięki!

    Buziak!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześwietnie kolorowe jest to danie. Lubię taką różnobarwność na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekne i kolorowe danie Korniczku. Slodko-kwasny sos to cos dla mnie. I w takim kolorowym warzywnym towarzystwie to juz prawdziwa pysznosc :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak pysznie i kolorowo! Podoba mi sie!
    POzdrowienia Martuś:*

    OdpowiedzUsuń
  13. Zay, i ja, od razu robi się człowiekowi lepiej na sercu. i w żołądku:)

    Majko, wielkie dzięki!

    Majanko, wróciłaś! Jak tam urlop, wypoczęłaś?:)
    dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie mam ochotę na takie jedzonko. Świeże i kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aleksandro,ja na takie świeże i kolorowe zawsze mam ochotę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!