Czekoladowy budyń jaglany z masłem orzechowym

czwartek, 29 września 2016

Czekoladowy budyń jaglany z masłem orzechowym

Jeśli miałabym wybrać deser, który kojarzy mi się z jesienią, nie byłaby to szarlotka czy śliwki pod kruszonką. Bez wahania wskazałabym budyń - ciepły, gęsty, rozgrzewający. Dlatego z końcem września w mojej miseczce wylądował czekoladowy budyń jaglany z masłem orzechowym. Uwielbiam połączenie masła orzechowego i czekolady,  postanowiłam więc je wykorzystać w czymś pysznym. Wybór padł na wegański budyń z kaszy jaglanej, który całkowicie wyparł klasyczny domowy budyń z dodatkiem mąki. Jeśli spojrzycie na składniki, różnią się one od produktów potrzebnych do przygotowania podstawowej wersji tego deseru, ale uwierzcie mi, efekt końcowy jeśli chodzi o konsystencję, jest bardzo podobny, a smak jeszcze lepszy! Nie ma tu mąki i zbędnych dodatków, jest za to banan, który osładza całość i nadaje kremowości i gęstości.
Taki budyń posłużyć też może do przemycenia kaszy - zmiksowana jest całkowicie niewyczuwalna, jeśli więc macie bliskich, którzy kaszy jaglanej unikają lub sami nie możecie się do niej przekonać, przygotujcie taki czekoladowy budyń jaglany.
Czekoladowy budyń jaglany z masłem orzechowym

Czekoladowy budyń jaglany z masłem orzechowym - składniki na 2 porcje

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 dojrzały banan
1/3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego np. owsiane)
40 g czekolady gorzkiej
2 czubate łyżeczki masła orzechowego
łyżeczka miodu

Kaszę płuczemy na sicie. Wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą w proporcji 1:2 i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy mleko i czekoladę i gotujemy do momentu, aż czekolada się rozpuści.
Czekoladowy budyń jaglany z masłem orzechowym
Zawartość garnka razem z bananem, masłem orzechowym i miodem miksujemy w malakserze na gładki krem. Przelewamy do miseczek, dekorujemy ulubionymi orzechami, kostkami czekolady i masłem orzechowym.

Możemy jeść go od razu lub wystudzić. Budyń jaglany zgęstnieje po wystudzeniu, więc jeśli wolicie ten deser w bardziej ściętej formie, warto wstawić go na kilka godzin do lodówki.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!