Placuszki z kukurydzą na słodko

sobota, 1 października 2016

Placuszki z kukurydzą na słodko

Przepis na te placuszki z kukurydzą na słodko widziałam kilka lat temu w Wysokich Obcasach. Pamiętam, że robiłam je w zeszłym roku na końcu kukurydzianego sezonu, nie zdążyłam zrobić im zdjęć, więc z powtórką musiałam czekać rok. Ale są! Klasyczne pankejki na maślance, z dodatkiem masła i z ziarnami kukurydzy, które świetnie smakują z syropem klonowym. A jeszcze lepiej smakują z owocami - na przykład karmelizowanymi śliwkami. Albo z surowymi. Co tu dużo mówić, takie placuszki z kukurydzą zawsze smakują dobrze!
Placuszki z kukurydzą na słodko

Placuszki z kukurydzą - składniki na około 25 pancakesów

1 kolba kukurydzy
500 ml maślanki
2 jajka
70 g masła
130 g mąki pszennej
80 g mąki kukurydzianej
łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka cynamonu

W garnuszku zagotować szklankę wody, wsypać do niej ziarna ścięte z kukurydzy i blanszujemy przez minutę. Odcedzamy na sicie.

Maślankę, jajka, miód i rozpuszczone masło miksujemy razem w kubku.
Placuszki z kukurydzą na słodko
Suche składniki - mąki, sodę, cynamon i sól mieszamy w misce. Dodajemy mokre składniki do suchych, mieszamy rózgą, by pozbyć się grudek. Na koniec wsypujemy ziarna kukurydzy i mieszamy, by rozprzestrzeniły się po cieście.
Placuszki z kukurydzą na słodko
Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcje ciasta i smażymy na złoto po 2-3 minuty z każdej strony. Odwracamy pancakes na drugą stronę, kiedy na cieście pojawią się bąbelki powietrza.

Brak komentarzy

Publikowanie komentarza

Skrobniesz coś? Dziękuję!