Korzenne ciasto z gruszkami

piątek, 28 października 2016

Korzenne ciasto z gruszkami

Jeśli przejadły Wam się ciasta z jabłkami na jesienne podwieczorki, przygotujcie korzenne ciasto z gruszkami. Do tego kubek herbaty, kocyk i dobra książka i jest plan na wieczór w domu, kiedy za oknem plucha. Od kilku tygodni pogoda nas nie rozpieszcza i jedyne, czego się chce, to sobie dogadzać, na przykład w powyższy sposób.
Ciasto pachnie przyprawami, jest puszyste, ale to nie jest to lekki puszek, a właśnie takie treściwy wypiek, który jest idealnym towarzyszem do gorących napojów w dużych kubkach. Do tego jędrne gruszki, które, jeśli chcecie, możecie też zastąpić jabłkami i chrupiące orzechy.
Jeśli lubicie takie pachnące przyprawami wypieki, sprawdźcie też przepis na skandynawskie ciasto imbirowe.
Korzenne ciasto z gruszkami

Korzenne ciasto z gruszkami - składniki na formę o wymiarach 23x23cm

5 małych gruszek - około 700g
20 g brązowego cukru
1/3 szklanki +2 łyżki golden syrup
130 g masła
3 jajka
60 g białego cukru
260 mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki pistacji bez łupinek

Gruszki obieramy kroimy na ćwiartki, usuwając gniazdo nasienne, ale starając się zachować ogonki - do dekoracji.

Na patelni rozgrzewamy 30 g masła, kiedy się rozpuści, dosypujemy 20 g brązowego cukru, wkładamy gruszki i smażymy około 8-10 minut, aż gruszki zmiękną i skarmelizują. Przekładamy gruszki na sito, by obciekły.
Korzenne ciasto z gruszkami
100 g masła, biały cukier, 1/4 szklankę wody i golden syrup umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, mieszając rózgą. Odstawiamy do wystudzenia.

Suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy w misce.

Do misy miksera wbijamy jajka i ubijamy je. Cienką strużką wlewamy zawartość garnuszka z masłem i cukrem. Cały czas ubijając wsypujemy przesiane suche składniki. Miksujemy do połączenia w jednolite ciasto.
Korzenne ciasto z gruszkami
Ciasto wlewamy do foremki, na wierzchu układamy gruszki, delikatnie wciskając je w ciasto. Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 175 stopni - do suchego patyczka.

Po wystudzeniu korzenne ciasto z gruszkami posypujemy posiekanymi pistacjami.

1 komentarz

  1. bajeczny kolor ma to ciasto! w taki jesienny, ponury czas idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!