Budyń z kaszy gryczanej z jabłkami

czwartek, 13 października 2016

Budyń z kaszy gryczanej z jabłkami

Puddingi i budynie na bazie kasz czy chia opanowały świat, ale czy przygotowywaliście je z kaszą gryczaną? Jeśli nie, dziś mam dla Was budyń z białej kaszy gryczanej z jabłkami. Do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie trzech składników - kaszy gryczanej białej, mleka - tu sprawdzi się zarówno mleko krowie, jak i roślinne oraz czegoś, co osłodzi całość - ja dodałam akurat banana, ale mogą być to namoczone daktyle, miód czy syrop klonowy. Całość blendujemy i już możemy jeść. Ja natomiast, szczególnie teraz na jesienne śniadanie, wolę całość podgotować, aby uzyskać, kremowy, rozgrzewający budyń, idealny, by rozpocząć poranek. Choć przyznam, że taki budyń z kaszy gryczanej to także świetny deser albo drugie śniadanie. Na początek mam dla Was wersję z prażonym jabłek z cynamonem i kardamonem, ale deser na tyle mi posmakował, ze wkrótce kolejne jego wersje.
Budyń z kaszy gryczanej z jabłkami

Budyń z kaszy gryczanej - składniki na 2 porcje

75 g kaszy gryczanej białej niepalonej
szklanka mleka kokosowego
1/2 banana
1 jabłko
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu
duża szczypta cukru
2 łyżki suszonej żurawiny

Kaszę gryczaną wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą - wody powinno być więcej niż kaszy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Kaszę wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy. Wrzucamy ją do malaksera, dodajemy mleko kokosowe i banana, miksujemy całość na gładko. Wlewamy do garnuszka i gotujemy około 5-10 minut, mieszając rózgą, by całość zgęstniała do konsystencji budyniu.
Budyń z kaszy gryczanej z jabłkami
W międzyczasie obieramy jabłko i kroimy je w kostkę. Wrzucamy je do garnuszka, dodajemy cukier, cynamon, kardamon, żurawinę i dwie łyżki wody. Prażymy na średnim ogniu około 5 minut, by jabłka zmiękły i delikatnie się skarmelizowały.

Budyń przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy jabłka. Podajemy od razu lub jemy na zimno.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!