Makaron z warzywami i serem korycińskim

wtorek, 11 października 2016

Makaron z warzywami i serem korycińskim

Przyszła jesień - czas, kiedy najchętniej wylądowałoby się pod kocykiem z kubkiem herbaty i książką. Jeśli i Was dopadła jesienna chandra, przygotujcie coś pysznego - makaron z warzywami i serem korycińskim. Danie, które pachnie jeszcze trochę latem, ale dzięki dyni już wprowadza nas w jesienne smaki.
Przygotowanie całości zajmie nam kilka chwil, nawet jeśli bardzo nie macie ochoty na stanie w kuchni, zrobicie całość w kwadrans z wąsem. Wystarczy wrzucić warzywa do piekarnika, a w międzyczasie ugotować makaron. Pachnące słońcem polne pomidory i czerwona papryka, ze słodką dynią w aromatycznym warzywno-ziołowym sosie. Czy potrzebujecie czegoś więcej? Bo jak dla mnie to jesienny comfort food.
Jeśli nie macie pod ręką sera korycińskiego, wykorzystajcie fetę, a jeśli potrzebujecie czegoś bardziej sycącego, makaron z warzywami i serem korycińskim można wzbogacić tuńczykiem.

Inspiracja - przepis Tomka Jakubiaka.
Makaron z warzywami i serem korycińskim

Makaron z warzywami i serem korycińskim - składniki na 3 porcje

3 porcje makaronu spaghetti
200 g dyni - waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek
1 czerwona papryka
2 pomidory - najlepiej Lima
2 szalotki
2 ząbki czosnku
100 g sera korycińskiego (u mnie z pomidorami suszonymi)
2 łyżki oliwy z oliwek
po kilka gałązek świeżego tymianku, rozmarynu i bazylii
sól i pieprz

Szalotki kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki.
Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę "na kęs", tak samo kroimy dynię.
Pomidory kroimy na pół, wykrawamy stwardniałe części i kroimy w poprzek na 3-4 części.

Wszystkie warzywa przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną matą silikonową, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i delikatnie mieszamy, by tłuszcz pokrył warzywa. dodajemy 2-3 po gałązki każdego z ziół.
Makaron z warzywami i serem korycińskim
Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 175 minut - aż dynia zmięknie - nie powinna być bardzo miękka, a bardziej al dente.

Kiedy warzywa się pieką, makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedzamy, zostawiając 1/4 wody z gotowania.


Makaron z warzywami i serem korycińskimDo garnka z ugotowanym makaronem dodajemy upieczone warzywa wraz z całym sosem, a bez ziół, stopniowo dolewamy też wodę z gotowania, nie trzeba wlać jej całej, jedynie tyle, by sos pokrył makaron. Dodajemy starty na dużych oczkach tarki ser oraz posiekane świeże zioła. Delikatnie mieszamy wszystko, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Makaron z warzywami i serem korycińskim wykładamy na talerze i podajemy.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!