Przygotowanie całości zajmie nam kilka chwil, nawet jeśli bardzo nie macie ochoty na stanie w kuchni, zrobicie całość w kwadrans z wąsem. Wystarczy wrzucić warzywa do piekarnika, a w międzyczasie ugotować makaron. Pachnące słońcem polne pomidory i czerwona papryka, ze słodką dynią w aromatycznym warzywno-ziołowym sosie. Czy potrzebujecie czegoś więcej? Bo jak dla mnie to jesienny comfort food.
Jeśli nie macie pod ręką sera korycińskiego, wykorzystajcie fetę, a jeśli potrzebujecie czegoś bardziej sycącego, makaron z warzywami i serem korycińskim można wzbogacić tuńczykiem.
Inspiracja - przepis Tomka Jakubiaka.
Makaron z warzywami i serem korycińskim - składniki na 3 porcje
3 porcje makaronu spaghetti200 g dyni - waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek
1 czerwona papryka
2 pomidory - najlepiej Lima
2 szalotki
2 ząbki czosnku
100 g sera korycińskiego (u mnie z pomidorami suszonymi)
2 łyżki oliwy z oliwek
po kilka gałązek świeżego tymianku, rozmarynu i bazylii
sól i pieprz
Szalotki kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki.
Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę "na kęs", tak samo kroimy dynię.
Pomidory kroimy na pół, wykrawamy stwardniałe części i kroimy w poprzek na 3-4 części.
Wszystkie warzywa przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną matą silikonową, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i delikatnie mieszamy, by tłuszcz pokrył warzywa. dodajemy 2-3 po gałązki każdego z ziół.
Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 175 minut - aż dynia zmięknie - nie powinna być bardzo miękka, a bardziej al dente.
Kiedy warzywa się pieką, makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedzamy, zostawiając 1/4 wody z gotowania.
Do garnka z ugotowanym makaronem dodajemy upieczone warzywa wraz z całym sosem, a bez ziół, stopniowo dolewamy też wodę z gotowania, nie trzeba wlać jej całej, jedynie tyle, by sos pokrył makaron. Dodajemy starty na dużych oczkach tarki ser oraz posiekane świeże zioła. Delikatnie mieszamy wszystko, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Makaron z warzywami i serem korycińskim wykładamy na talerze i podajemy.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!