Ja uwielbiam masło orzechowe, jeśli nie robię go sama, zawsze mam w domu słoik takiego z fistaszków. Zazwyczaj dodaję je do mojej ukochanej owsianki z bananem albo do mojego ulubionego sosu orzechowego do spring rollsów. A jak nie, to piekę takie ciastka.
Plusem jest też to, że możecie do tego przepisu wykorzystać ulubione masło orzechowe - czy to fistaszki, czy orzechy laskowe. A zamiast czekolady dać bakalie - rodzynki, żurawinę albo pestki słonecznika. Ot, takie proste małe co nie co pod postacią ciastek z masłem orzechowym.
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą - składniki na około 17 ciastek
110 g płatków owsianych górskich
250 g masła orzechowego
50 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g czekolady (u mnie gorzka, ale może być mleczna)
Suche składniki - płatki owsiane i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy suche składniki i miksujemy, aż powstanie jednolite ciasto.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i miksujemy tylko tyle, by rozprzestrzeniła się w cieście.
Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią.
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy na kratce.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńI za każdym razem mogą być inne :)
Wiesz czym mogę zastąpić jajka?
OdpowiedzUsuńMyślę, że banan może się sprawdzić
UsuńDzięki:)
Usuń