Wróćmy jednak do pappa al pomodoro. Przepis mówi, by chleb - najlepiej na zakwasie, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, by zezłocił się i był chrupiący. Następne dodaje się go do zupy i chwilę gotuje, by wciągnął w siebie trochę płynu. Zmiksowany chleb zagęszcza zupę pomidorową, dodając jej także wspaniałego aromatu.
Zupa ze świeżych pomidorów, szczególnie podłużnych Lima z małą ilością pestek i soku, smakuje najlepiej, ale możecie przygotować ją także zimą z pomidorów z puszki. Póki są jednak jeszcze świeże pomidory, zróbcie ją koniecznie!
Zupa pomidorowa z chlebem - składniki na 2 porcje
1 kg pomidorów - najlepiej podłużnych3 szalotki
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu warzywnego
2 grube kromki chleba na zakwasie np. Tartine
3 łyżki oliwy
2 liście laurowe
łyżka suszonego oregano
sól do smaku
Pomidory nacinamy na krzyż na końcach. Przekładamy do garnka lub miski i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach odcedzamy i wkładamy do zimnej wody, co ułatwi zdjęcie skórki. Warzywa obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy twarde części oraz pestki wraz sokiem, by pozostał tylko miąższ. Pestki i sok odstawiamy, przydadzą się pod koniec gotowania zupy pomidorowej.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną drobno cebulę, około 7 minut,aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w małą kosteczkę czosnek i smażymy kolejną minutę. Do garnka dodajemy pomidory, zgniatając je w dłoniach, by zmieniły się z mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem i wrzucamy też liście laurowe i oregano.
Zupa pomidorowa powinna gotować się na małym ogniu, by lekko tylko bulgotała, około 20-25 minut.
W tym czasie kromki chleba kroimy w dużą kostkę i na łyżce oleju obsmażamy na patelni na złoty kolor. Chleb dodajemy do zupy i gotujemy 5 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy zupę na 10 minut.
Z garnka z zupą wyjmujemy listki laurowe i blenderem miksujemy całość na gładko. Zupę pomidorową z chlebem doprawiamy do smaku solą, ewentualnie można dodać więcej oregano. Zupę pomidorową podgrzewamy i podajemy.
Apetyczna zupka :)
OdpowiedzUsuń