Spring rolls z łososiem i kaszą quinoa

piątek, 9 września 2016

Spring rolls z łososiem i kaszą quinoa

Roladki z papieru ryżowego pożeram w ilościach hurtowych i poza dzisiejszym przepisem na spring rolls z łososiem i kaszą quinoa, polecam Wam od razu zajrzeć do przepisów na: spring rolls z sosem orzechowym, spring rolls z łososiem, szpinakiem i mango, spring rolls z tofu czy spring rolls z krewetkami i mango - z pewnością znajdziecie tam coś dla siebie. 
Dzisiejszy przepis pojawia się w moim menu co tydzień, tak bardzo mi posmakował. Tym razem jednak zamiast dodawać makaron soba czy ryżowe nitki,wrzuciłam do środka kaszę quinoa. Moje pakieciki kryją także upieczonego łososia, szpinak, marchewkę, paprykę, ogórka i chrupiący sezam. 
Ale to jeszcze nic. Chyba bardziej niż sam spring rolls z łososiem i kaszą quinoa, polecam Wam sos z mango. Jest idealny! Słodko-pikantny, gęsty sos doskonale uzupełnia smak składników zawiniętych w papier ryżowy. Zdecydowanie wart wypróbowania, tak samo jak rollsy.
Spring rolls z łososiem i kaszą quinoa

Spring rolls z łososiem - składniki na około 20 roladek

280 g filetu z łososia
1/3 szklanki białej kaszy quinoa
3 szklanki szpinaku baby
2 marchewki
2 ogórki krótkie
1 duża papryka 
3 łyżki sezamu
papier ryżowy
2 łyżki jasnego sosu sojowego

Składniki na sos mango
1 mango
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki słodkiego sosu chilli
3 łyżki posiekanej kolendry

Filet z łososia myjemy, układamy na folii aluminiowej i równomiernie polewamy sosem sojowym. Zawijamy w folię i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut, aż ryba nie będzie surowa. Odstawiamy do wystudzenia.


Kaszę quinoa gotujemy 2/3 szklance wody, aż kasza wchłonie cały płyn. Studzimy.

Na suchej patelni prażymy na złoto sezam, odstawiamy do wystudzenia.

Spring rolls z łososiem i kaszą quinoa
Marchewki obieramy i używając spiralizera zmieniamy je w nitki. Możemy także pokroić marchew w cieniutkie słupki.
Ogórki sparzamy wrzątkiem, kroimy na pół w poprzek i każdą część w słupki.
Paprykę kroimy na cienkie paseczki. 
Spring rolls z łososiem i kaszą quinoa
Na kuchennym blacie lub desce kładziemy arkusz papieru ryżowego i zwilżamy go ciepłą woda z dwóch stron. Na dolnej części papieru na jej środku kładziemy kilka listków szpinaku, łyżeczkę kaszy, kilka słupków ogórka i papryki, porcję łososia i porcję marchewki, posypujemy po wierzchu połową łyżeczki sezamu. Boki papieru składamy do środka i zwijamy spring rollsa w roladkę.
Tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami papieru, aż wykorzystamy wszystkie składniki.

Spring rolls z łososiem i kaszą quinoa
Przygotowujemy sos - mango obieramy, usuwamy pestkę i przekładamy do blendera, dodajemy imbir, ocet ryżowy i sos chilli. Miksujemy na gładki sos. Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy i przekładamy sos do miseczki.  

Spring rolls z łososiem i kaszą quinoa najlepiej smakują podane od razu z sosem.

2 komentarze

  1. zgłodniałam... pyszne jedzenie i wspaniałe zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Spring rollsy uwielbiamy, ale jeszcze bardziej intrygujący jest Twój sos mango! Koniecznie musimy spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!