Przyznam, że zdecydowanie bardziej wolę chleby bardziej lekkie, z większymi dziurami - jak chleb z jabłkami i borówkami, chleb Norwich czy chleb wiejski jasny, ale ten bochen dzięki dodatkom też smakuje wyśmienicie. Przepis na niego znalazłam na facebookowiej grupie Perfect sourdough dla zakwasowych zapaleńców, która sprawia, że z każdym kolejnym dodanym przez jej członka zdjęciem swojego wypieku, mam ochotę biec do kuchni i piec.
Chleb na zakwasie z morelami i orzechami włoskimi - składniki na 1 bochenek
150 g aktywnego zakwasu400 g mąki chlebowej
175 g wody
10 g oli
2 łyżki oliwy z oliwek
60 g suszonych moreli
40 g orzechów włoskich
Składniki na tangzhong:
170 g wody
35 g mąki pszennej jasnej
Zaczynamy od przygotowania tangzhong - w garnuszku umieszczamy wodę z mąką i mieszając rózgą, podgrzewamy, aż masa osiągnie temperaturę 65 stopni i przypominać będzie gęsty kisiel. Odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzony tangzhong umieszczamy w misce razem z zakwasem, mąką i wodą i chwilę wyrabiamy ciasto - tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2.5 godziny do autolizy.
Po tym czasie dodajemy oliwę i bakalie i wyrabiamy ciasto. Po 3 minutach dodajemy też zól i wyrabiamy ciasto przez kolejne 5 minut. Ciasto chlebowe przekładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 3 godziny, składając ciasto w połowie rośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, wyrabiamy delikatnie i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy chleb do koszyka rozrostowego, koszyk umieszczamy w torebce foliowej i chowamy do lodówki na 10 godzin do wyrastania.
Piekarnik z garnkiem żeliwnym w środku rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Do gorącego garnka wkładamy chleb, nacinamy, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 25 minut, po tym czasie dopiekamy już bez pokrywki w temperaturze 210 stopni około 20 minut.
Piękny. Poleciałam do FB i grupy o zakwasie na skrzydłach. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuń