Ciasto bananowe z orzechami

poniedziałek, 26 września 2016

Ciasto bananowe z orzechami

Co zrobić z przejrzałymi bananami? Fit ciasto bananowe z orzechami laskowymi! Bardzo zdrowe, bo z dużą ilością bananów, które nie tylko nadają smak, ale i zastępują cukier, bez tłuszczu, z korzennymi przyprawami (idealne na jesień) i razową mąką, może zostać hitem na Waszych stołach, jak zostało na moim. Do tego chrupiące orzechy laskowe i zaskakujący, niebanalny syrop, którym polewamy nasz wypiek przed podaniem. Dodatkiem do tego ciasta bananowego jest bowiem gęsty syrop rumowy, który idealnie pasuje do korzenno-bananowych smaków. Syrop ma zaskakujący, słodko-kwaskowaty, głęboki smak, nie czuć w nim alkoholu - rum nadaje tu bardziej głębi niż alkoholowego aromatu. Ciasto samo w sobie jest dość lepkie, tak jak zazwyczaj bywają wszelakie bananowe chlebki, kiedy jeszcze polejemy je syropem, to już jest odjazd totalny. Przepis z tego bloga.

Ciasto bananowe z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami - składniki na formę 23x23 cm

3 bardzo dojrzałe banany
3 nieduże żółte banany
70 g cukru
4 jajka
250 g jogurtu naturalnego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
350 g mąki razowej - u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
35 g orzechów laskowych

Składniki syropu:
100 ml ciemnego rumu
35 g cukru
sok z 1/2 małej cytryny

Dojrzałe banany rozgniatamy widelcem na papkę.

Jajka miksujemy z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodajemy rozgniecione banany, jogurt i ekstrakt - miksujemy do połączenia składników.
Mąki mieszamy z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy wszystkie suche składniki do miski z mokrymi i miksujemy, by powstało jednolite ciasto.

Ciasto bananowe z orzechamiCiasto bananowe przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Trzy pozostałe banany obieramy ze skórki i kroimy na pół w poprzek i na pół wzdłuż. Układamy na wierzchu ciasta, lekko dociskając je. Wierzch ciasta posypujemy też orzechami laskowymi.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut - do suchego patyczka.
Kiedy ciasto jest w piekarniku, robimy syrop - rum, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i gotujemy na małym ogniu, aż płyn odparuje o około 2/3, zmieniając się w gęsty syrop.

Po wystudzeniu ciasto bananowe z orzechami wyjmujemy z foremki. Podajemy z syropem.

2 komentarze

  1. Skusiłaś mnie :) Zapisuję przepis, i zrobię, jak tylko będę miała nadmiar bananów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem jakie ciasto zrobie w przyszłą sobotę ... cudo:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!