Pasta z pieczonej marchewki - składniki
4 marchewki100 g białej fasoli z puszki
2 oliwy
1 łyżeczka harissy
1/2 łyżeczka mielonego kuminu
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
duża szczypta cynamonu
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do miski i mieszamy z łyżką oliwy, by tłuszcz pokrył krążki marchewki. Przekładamy na blachę wyłożoną matą do pieczenia i pieczemy około 30-35 minut, aż marchewka zmięknie.
Marchewkę wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do malaksera i blendujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody, by otrzymać odpowiednią konsystencję.
Pasta z pieczonej marchewki świetnie pasuje na kanapce z suszonymi pomidorami lub jak dip do warzyw czy chlebków kukurydzianych.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!