Pasta z pieczonej marchewki

piątek, 16 września 2016

Pasta z pieczonej marchewki

Prosta pasta z pieczonej marchewki z fasolą to pyszne smarowidło na kanapki, można wykorzystać ja też jako dip do warzyw pokrojonych w słupki, i chlebków czy do różnych wrapów wypełnionych świeżymi warzywami. Idealnie pasują do niej świeże i suszone pomidory oraz domowy chleb. Sekret tej pasty tkwi w marchewce, którą piecze się, wydobywając jej słodycz. Jednak, by nie było zbyt słodko, warto pastę podkręcić, dodając szczyptę przypraw i pikantną harissę. Taka pasta z pieczonej marchewki to znakomita i sycąca przekąska.

Pasta z pieczonej marchewki

Pasta z pieczonej marchewki - składniki

4 marchewki
100 g białej fasoli z puszki
2 oliwy
1 łyżeczka harissy
1/2 łyżeczka mielonego kuminu
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
duża szczypta cynamonu

Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do miski i mieszamy z łyżką oliwy, by tłuszcz pokrył krążki marchewki. Przekładamy na blachę wyłożoną matą do pieczenia i pieczemy około 30-35 minut, aż marchewka zmięknie.
Pasta z pieczonej marchewki
Marchewkę wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do malaksera i blendujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody, by otrzymać odpowiednią konsystencję.

Pasta z pieczonej marchewki świetnie pasuje na kanapce z suszonymi pomidorami lub jak dip do warzyw czy chlebków kukurydzianych.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!