Makaron soba z warzywami i tofu

czwartek, 1 września 2016

Makaron soba z warzywami i tofu

To danie - makaron soba z warzywami i tofu, w oryginale nosi nazwę spring rolls bowl i wpisuje się w modny ostatnio trend ładowania wszystkich posiłków do miseczek. Po modzie na słoiki, przyszła moda na miski. Ale to nie wszystko, produkty w misce muszą być też odpowiednio ułożone, często podzielone na kupki - jak to w przypadku na przykład smoothie bowl jeżynowego.
Zostawmy jednak naczynia i ułożenie składników, skupmy się na naszym daniu. Świetnie sprawdza się ono na letni lekki obiad, bo wszystkie składniki, poza tofu i makaronem, jemy surowe. Makaron też nie musi myć gorący, lekko ciepły sprawdza się doskonale, bo podbija smak sosu, czyniąc danie jednak bardziej sycącym.
Kolejną zaletą jest to, że taki makaron soba z warzywami to dobry sposób na wyczyszczenie lodówki, bo możemy je przygotować z takich składników, jakie akurat mamy pod ręką. Wykorzystać możecie w zasadzie wszystkie warzywa, na jakie macie ochotę, w razie potrzeby wrzućcie je na chwilę do wrzątku i zblanszujcie.
Makaron soba z warzywami i tofu

Makaron soba z warzywami i tofu - składniki na 2 porcje

2 porcje makaronu soba
1/2 kostki tofu
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 ogórek krótki
pół pęczka dymki
kilka krążków marynowanej papryczki jalapeño
2 łyżki oleju - może być sezamowy lub z pestek winogron
2 łyżki sosu rybnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
3 łyżki soku z limonki
garść orzeszków ziemnych

Tofu kroimy w kostkę i przekładamy do marynaty przygotowanej z kilku łyżek sosu sojowego, łyżeczki miodu i łyżeczki octu ryżowego. Delikatnie obtaczamy kostki w marynacie i odstawiamy  do lodówki na kilkanaście minut, kiedy będziemy przygotowywać resztę dania.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.
Marchewkę obieramy i przy pomocy spiralizera kroimy na makaron.
Ogórka kroimy w cienkie półplasterki.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
Dymkę kroimy w krążki razem ze szczypiorkiem.
Makaron soba z warzywami i tofu
Makaron gotujemy w wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Przygotowujemy sos - mieszamy w miseczce olej z sosem rybnym, octem ryżowym i syropem z agawy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dodajemy sok z limonki do smaku.

Na patelni grillowej grillujemy kostki tofu z każdej strony.

Do miseczek przekładamy makaron. Na wierzchu układamy warzywa - porcję marchewki, papryki, ogórka, papryczki, awokado i zgrillowane tofu. Polewamy sosem, posypujemy posiekaną dymką i orzeszkami ziemnymi.
Makaron soba z warzywami i tofu
Makaron soba z warzywami i tofu najlepiej smakuje podany od razu, można go także wrzucić na patelnię i chwilę podgrzać.

Brak komentarzy

Publikowanie komentarza

Skrobniesz coś? Dziękuję!