Bułki pszenne na zakwasie

środa, 21 września 2016

Bułki pszenne na zakwasie

Dziś mam dla Was propozycję śniadaniową - banalnie proste bułki pszenne na zakwasie. Wystarczy wyrobić składniki, wstawić ciasto na noc do lodówki, następnie uformować bułeczki, pozwolić im urosnąć i voila, do piekarnika. 
Małe bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem sprawdzą się jako baza do wszelkich kanapek - zarówno tych wytrawnych, jak i na słodko. Jestem też pewna, że po upieczeniu zjecie przynajmniej jedną, jeszcze ciepłą, bo tak kuszą swoim wyglądem. Przynajmniej mi nie udało im się oprzeć!
Bułki pszenne na zakwasie

Bułki pszenne na zakwasie - składniki na 10 bułek

270 g wody
450 g mąki
65 g aktywnego zakwasu żytniego
1 łyżeczki miodu
1.5 łyżeczki soli morskiej

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy wodę i zakwas i zaczynamy wyrabiać ciasto na niskich obrotach miksera lub dłońmi.


Bułki pszenne na zakwasie
Kiedy składniki połączą się i powstanie jednolite ciasto, dodajemy miód oraz sól. Dalej wyrabiamy - ciasto powinno być miękkie, jednolite, niezbyt lepkie, a gluten rozwinięty. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Można też przykryć miskę folią spożywczą i wstawić ciasto do lodówki na o godzin, by rosło w zimnie.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę - układamy je na blaszce, zachowując odstęp między bułkami. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Bułki pszenne na zakwasie



Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 215 stopni. Do nagrzanego wstawiamy blaszkę z bułkami i pieczemy 20 minut, aż zezłocą się. Studzimy na kratce.

2 komentarze

  1. Są cudowne ... aleś mi na nie ochoty narobiła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam, dość zbite wyszły ... ale synko mówi, że przepyszne i domaga się kolejnych:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!