Małe bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem sprawdzą się jako baza do wszelkich kanapek - zarówno tych wytrawnych, jak i na słodko. Jestem też pewna, że po upieczeniu zjecie przynajmniej jedną, jeszcze ciepłą, bo tak kuszą swoim wyglądem. Przynajmniej mi nie udało im się oprzeć!
Bułki pszenne na zakwasie - składniki na 10 bułek
270 g wody450 g mąki
65 g aktywnego zakwasu żytniego
1 łyżeczki miodu
1.5 łyżeczki soli morskiej
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy wodę i zakwas i zaczynamy wyrabiać ciasto na niskich obrotach miksera lub dłońmi.
Kiedy składniki połączą się i powstanie jednolite ciasto, dodajemy miód oraz sól. Dalej wyrabiamy - ciasto powinno być miękkie, jednolite, niezbyt lepkie, a gluten rozwinięty. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Można też przykryć miskę folią spożywczą i wstawić ciasto do lodówki na o godzin, by rosło w zimnie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę - układamy je na blaszce, zachowując odstęp między bułkami. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 215 stopni. Do nagrzanego wstawiamy blaszkę z bułkami i pieczemy 20 minut, aż zezłocą się. Studzimy na kratce.
Są cudowne ... aleś mi na nie ochoty narobiła:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, dość zbite wyszły ... ale synko mówi, że przepyszne i domaga się kolejnych:)
OdpowiedzUsuń