Kakaowy pudding chia z bananem

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Kakaowy pudding chia z bananem

Polubiliście chia? Jeśli tak, mam dla Was dziś zdrowy deser bez cukru -  kakaowy pudding chia z bananem. To pyszna propozycja na śniadanie lub deser. Dosładzany malutką łyżeczką miodu pudding na bazie jogurtu, banana i awokado to zdrowa i smaczna przekąska. Świetnie się prezentuje, nie tylko ze względu na owoce na wierzchu, ale i brązowo-białe warstwy. Takie słoiczki z puddingiem chia z bananem sprawdzą się na imprezie dla dzieci czy coś słodkiego na imprezie w ogrodzie czy grillu. Można go przygotować w wyprzedzeniem, szczególnie, że najlepiej smakuje prosto z lodówki. 
A jeśli jeszcze Wam mało puddingów z chia, zobaczcie inne przepisy: kokosowy pudding chia, pudding chia z bananami, czekoladowy pudding z chia i pomarańczą, jogurt z chia i owocami.  

Kakaowy pudding chia z bananem

Pudding chia z bananem - składniki na 2 porcje

300 g jogurtu naturalnego
1 banan
2 łyżeczki kakao
20 g awokado
4 łyżki chia
1 łyżeczka miodu

Jogurt dzielimy na 2 porcje.
Do jednej dodajemy pół banana i 2 łyżki chia, miksujemy i przekładamy do miseczki.

Do drugiej porcji jogurtu dodajemy połowę pozostałego banana, kakao, awokado 2 łyżki chia i miód. Miksujemy i przekładamy do drugiej miseczki.
Kakaowy pudding chia z bananem
Obydwie miseczki odstawiamy do lodówki na około 30 minut, by nasiona chia napęczniały.

Do słoiczków lub miseczek przekładamy najpierw kakaowy pudding, potem wykładamy jasną - bananową warstwę i na wierzch ponownie kakaową.

Wierzch deseru dekorujemy resztą banana pokrojonego w plastry i pokruszonym batonikiem z quinoa, posiekanymi orzechami lub domową granolą na przykład granolą z kaszą gryczaną.
Kakaowy pudding chia z bananem
Pudding chia z bananem najlepiej smakuje schłodzony.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!