Jeśli budyń jaglany z malinami i pistacjami przypadł Ci do gustu, sprawdź też przepis na budyń jaglany z truskawkami i czekoladowy budyń jaglany.
Budyń jaglany z malinami - składniki na 2 porcje
60 g kaszy jaglanej100 g jogurtu naturalnego
150 g malin (mogą być mrożone)
20 g pestek słonecznika
3 łyżki posiekanych pistacji (bez skorupek)
łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
Kaszę płuczemy na sicie, przesypujemy do garnka, zalewamy woda w proporcji 1:2 i gotujemy, aż kasza wchłonie płyn.
Kiedy kasza przestygnie, dodajemy cynamon i kardamon oraz jogurt i miksujemy wszystko blenderem do powstania jednolitej masy. Dodajemy maliny i miksujemy raz jeszcze.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż się zezłocą.
Budyń jaglany wykładamy do miseczek, po wierzchu posypujemy pistacjami, pestkami słonecznika i dekorujemy malinami.
Już wiem, co będzie niedługo na śniadanie :) Podkradam przepis - pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcie, bo budyń wiadomo, że pyszny ;-) Śliczna miseczka!
OdpowiedzUsuń