Ciasto ucierane z truskawkami

piątek, 10 czerwca 2016

Ciasto ucierane z truskawkami

Czasem przychodzi moment, że nawet największy eksperymentator ma ochotę na prostotę, na przykład szybkie i łatwe ciasto ucierane z truskawkami. Dziś właśnie taki klasyczny przepis,jak usłyszałam od częstowanych ciastem osób - totalnie nie w moim stylu, ale sama miałam na nie ochotę.To proste, a jakże pyszne ciasto, które uda się każdemu. Kolejną jego zaleta jest to, że pasują do niego różne owoce sezonowe - zacząć można od rabarbaru i truskawek, potem wiśnie i maliny, jagody, porzeczki, śliwki i morele, aż po jabłka. Zamiast ekstraktu waniliowego można do tego ciasta ucieranego z truskawkami dodać skórkę z cytryny, wiórki kokosowe, mielone migdały czy nawet syrop z kwiatów czarnego bzu, który nada ciastu kwiatowego aromatu.
Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

200 g masła
160 g cukru
4 jajka
1.5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g truskawek
cukier puder do posypania

 Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasna puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, dodając kolejne, aż poprzednie połączy się z masłem.

Cały czas ucierając, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy ekstrakt i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem i wyrównujemy wierzch.

Truskawki kroimy na pół, oprószamy mąką pszenną i układamy na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając owoce w ciasto.
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto ucierane z truskawkami posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!