Zobacz też przepis na spring rolls z łososiem i kaszą quinoa i doskonałym sosem mango.
Spring rolls z sosem orzechowym - składniki na około 20 roladek
20 arkuszy papieru ryżowego100 g młodego szpinaku
120 g wędzonego łososia
1 duża marchewka
2 długie ogórki
1 małe awokado
60 g makaronu soba
Składniki na sos orzechowy:
2 czubate łyżki masła orzechowego
łyżeczka brązowego cukru
łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pasty chilli sambal oelek
Szpinak myjemy i osuszamy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce lub przy pomocy spiralizera robimy z niego makaron.
Ogórka parzymy wrzątkiem i kroimy w słupki.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na plastry.
Makaron gotujemy i odcedzamy.
Plastry łososia kroimy na mniejsze kawałki
Arkusz papieru ryżowego nawilżamy ciepłą wodą z dwóch stron. Na środku papieru, w jego dolnej części układamy listki szpinaku, marchewkę, ogórka, łososia, plaster awokado i makaron. Składamy boki papieru ku środkowi i zwijamy spring rolls jak krokiet. Tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami papieru aż do wyczerpania składników.
Sos orzechowy - do garnuszka przekładamy masło orzechowe i pastę sambal oelek.
Cukier rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody i wlewamy do garnuszka do reszty składników. Podgrzewając na małym ogniu, mieszamy aż powstanie jednolity sos, dodajemy sos sojowy, mieszamy, przelewamy do miseczki.
Spring rolls z sosem orzechowym podajemy od razu.
nowy wygląda bloga!! Nie byłam tu tak dawno... pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi przepis pyszny.
Uwielbiamy makaron gryczany! W spring rollsach jeszcze go nie próbowałyśmy, musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe :) pożeram wzrokiem :)
OdpowiedzUsuń