Tarta z truskawkami, rabarbarem i bezą

czwartek, 2 czerwca 2016

Tarta z truskawkami, rabarbarem i bezą

Tarta z truskawkami z dodatkiem rabarbaru i bezą to była moja propozycja na Dzień Matki. Ponieważ moja mama uwielbia bezę włoską, która przypomina jej ptysie z dzieciństwa, zawsze na specjalne okazję robię jej deser z opalaną bezą. Była już tarta cytrynowa z bezą, tarta z żurawiną i podobna tarta z marakują oraz mini torciki z kremem cytrynowym. Skoro teraz mamy sezon na truskawki i rabarbar, to taki mus tym razem kryje się pod bezowa czapą. 
Jeśli marzy Wam się tarta z truskawkami w mniej klasycznym wydaniu, to ten przepis przypadnie Wam do gustu.
Polecam też wypróbowanie przepisu na kruche ciasto autorstwa Julii Child - po upieczeniu kruchy spód przypomina nieco ciasto francuskie - cudownie się listkuje.
Kruche ciasto z musem truskawkowo-rabarbarowym pod bezą

Tarta z truskawkami - składniki na formę o średnicy 27 cm


Składniki na ciasto kruche:
1 1/3 mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
120 g masła

Składniki na mus truskawkowo-rabarbarowy:
300 g oczyszczonego rabarbaru
350 g truskawek
50 g cukru
sok z 1/2 cytryny
1.5 łyżeczki agaru

Składniki na bezę włoską:
95 g białek
175 g cukru

Tartę z truskawkami zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta - wszystkie składniki wyrabiamy w mikserze lub siekamy na blacie, dodając około 1/4 szklanki zimnej wody, by powstało jednolite, miękkie ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, jedynie do połączenia składników. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy 30 minut w lodówce.

Po tym czasie wałkujemy na blacie delikatnie podsypanym mąką ciasto na okrągły placek o średnicy większej niż średnica naczynia - aby z ciasta powstał też brzeg. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem, dociskamy, by wypełniła formę, w razie czego odcinamy zbędny brzeg. Dziurkujemy ciasto widelcem.

Ciasto przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, wysypujemy ceramiczne kulki, które obciążą ciasto i pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie dopiekamy około 15 minut bez przykrycia, by ciasto zezłociło się.
kruche z truskawkami i bezą
W międzyczasie, kiedy tarta piecze się, przygotowujemy mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar kroimy w plastry grubości 2 cm, truskawki kroimy na pół i umieszczamy je w garnku. Dodajemy cukier i gotujemy, aż owoce zmiękną - nie muszą rozpaść się całkowicie. Do gotującej się galaretki dodajemy rozpuszczony w małej ilości wody agar i dokładnie mieszamy, gotując około 1-2 minuty. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i stężenia.

Kiedy mus truskawkowo-rabarbarowy wystygnie i będzie ścięty, wlewamy go na spód tarty, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Krucha tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym z bezą włoską
Ostatnim krokiem w przygotowaniu tarty z truskawkami i rabarbarem jest zrobienie bezy włoskiej. Białka ubijamy na sztywną, białą i lśniąca pianę z 1/3 cukru.

W międzyczasie resztę cukru wsypujemy do garnuszka, zalewamy niewielką ilością wody, by zmoczyć cukier i gotujemy, aż cukier zamieni się w syrop, którego temperatura osiągnie 120 stopni. Cienką strużką wlewamy syrop do ubijanych białek i miksujemy na wysokich obrotach przez około 5 minut, aż misa miksera będzie delikatnie ciepła, a beza sztywna, puszysta i błyszcząca.

Na wierzch tarty z truskawkami wykładamy bezę i opalamy ją palnikiem. Podajemy od razu.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!