Grzanki ze szparagami, jajkiem i sosem holenderskim

poniedziałek, 30 maja 2016

Grzanki ze szparagami, jajkiem i sosem holenderskim

Zgodnie z obietnicą z poprzedniego posta z sosem holenderskim jako bohaterem, dziś pomysł, jak go wykorzystać i przygotować smaczne śniadanie. Bo kiedy zjecie już szparagi w postaci risotto czy warzywnej tarty, warto wypróbować je w wersji śniadaniowej pod postacią grzanki ze szparagami, z dodatkiem jajka na twardo i sosem holenderskim. Danie banalnie proste, a przygotowanie go nie zajmuje więcej czasu niż zagotowanie wody na herbatę. Polecam przygotować grzanki z domowego chleba, na przykład chleba Tartine czy polnego na zakwasie, ale z chrupiącymi bagietkami też całość smakuje świetnie.
Chrupiące grzanki z bagietki z dodatkiem zielonych szparagów, jajkem na twardo i sosem

Składniki na 4 grzanki ze szparagami

1 półbagietka lub 4 kromki domowego chleba
pół pęczka zielonych szparagów
3 jajka
oliwa
sól i pieprz
sos holenderski z tego przepisu

Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo.

Bagietkę kroimy na pół wzdłuż i znów na pół, by powstały 4 kromki. Smarujemy wnętrze bułek oliwa i grillujemy na suchej patelni grillowej, by zezłociły się w środku.
Chrupiące pieczywo z grillowanymi szparagami, z dodatkiem sosu golenderskiego i jajkiem
Na tej samej patelni grillujemy szparagi z odrobiną oliwy, około 3-4 minuty. Kiedy szparagi zmiękną, solimy je i pieprzymy i układamy na bułkach.

Następnie na szparagach układamy pokrojone w plastry jajka. Całość polewamy sosem holenderskim.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!