Makaron ze szparagami składniki na 2 porcje
pół pęczka zielonych szparagów2 ząbki czosnku
50 g suszonych pomidorów
2 porcje makaronu spaghetti
Parmezan
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 jajka
Makaron gotujemy al dente w dużym garnku osolonej wody.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odkrawamy główki, resztę łodygi kroimy na 2-3 cm kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek pokrojony w cienkie plastry, aż się zezłoci. Dodajemy kawałki szparagów i smażymy około 3 minut. Do warzyw dodajemy też pokrojone w paseczki suszone pomidory i smażymy jeszcze minutę.
Makaron odcedzamy, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania. Spaghetti przekładamy na patelnię, stopniowo wlewamy wodę w razie potrzeby. Chwilę smażymy, by składniki połączyły się. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy odrobinę oliwy.
W rondelku gotujemy wodę. Przygotowujemy 2 kawałki folii spożywczej, które delikatnie smarujemy oliwą. Każdym kawałkiem folii wykładamy miseczkę i wbijamy jajka. Folię zawijamy, spinamy np spinaczem lub związujemy, by powstało coś na kształt woreczka z jajkiem w środku. Takie pakieciki wkładamy do gotującej się wody i gotujemy, aż jajko się zetnie, pozostawiając żółtko płynne - około 3 minut. Oczywiście jajko w koszulce można przygotować też klasycznie, gotując je we wrzątku z odrobiną octu.
Makaron ze szparagami przekładamy do talerzy, posypujemy wiórkami z Parmezanu. Delikatnie wyjmujemy jajko z folii, układamy na makaronie.
wspaniałe połączenie!
OdpowiedzUsuń