Zupa minestrone - składniki na 4 porcje
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
duża garść szpinaku
1/3 główki kalafiora
szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki)
2 puszki krojonych pomidorów
800 ml bulionu warzywnego
po 4 gałązki świeżego tymianku i rozmarynu
sól i pieprz do smaku
ocet balsamiczny
oliwa
W garnku szklimy cebulę, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dorzucamy pokrojone w półplasterki marchewki, podzielonego na mniejsze kawałki kalafiora i smażymy około 10 minut.
Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, wlewamy chlust octu balsamicznego, zmniejszamy ogień, by zupa lekko bulgotała. Gotujemy około 8 minut.
Zioła związujemy nitką, wrzucamy do zupy, wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut, aż kalafior i marchewka zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy umyty szpinak oraz cieciorkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyjmujemy zioła.
Zupę minestrone podajemy z makaronem kolanka i chlustem oliwy, można posypać też wierzch zupy Parmezanem.
Ja dla odmiany wolę mieć coś do gryzienia:) ... cudo zupa:)
OdpowiedzUsuń