Zupa minestrone

piątek, 13 maja 2016

Zupa minestrone

Prawda jest taka, że dużo bardziej wolę zupy kremy - tak jak małe dziecko, lepiej mieć wszystko zmiksowane, niż gdyby miało mi coś w zupie pływać. Ale raz na jakiś czas lubię mieć w zupie jakiś kształt, dlatego dziś na blogu zupa minestrone. Pływa w niej wszystko, co lubię, więc nie narzekam. Młody kalafior, ciecierzyca, szpinak, który ostatnimi czasy wciągam torbami i makaron robią z tej zupy prawdziwie sycące danie. Pomysł na tę zupę minestrone znalazłam tu.

Zupa minestrone - składniki na 4 porcje


1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
duża garść szpinaku
1/3 główki kalafiora
szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki)
2 puszki krojonych pomidorów
800 ml bulionu warzywnego
po 4 gałązki świeżego tymianku i rozmarynu
sól i pieprz do smaku
ocet balsamiczny
oliwa

W garnku szklimy cebulę, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dorzucamy pokrojone w półplasterki marchewki, podzielonego na mniejsze kawałki kalafiora i smażymy około 10 minut.

Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, wlewamy chlust octu balsamicznego, zmniejszamy ogień, by zupa lekko bulgotała. Gotujemy około 8 minut.
zupa minestrone

Zioła związujemy nitką, wrzucamy do zupy, wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut, aż kalafior i marchewka zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy umyty szpinak oraz cieciorkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyjmujemy zioła.

Zupę minestrone podajemy z makaronem kolanka i chlustem oliwy, można posypać też wierzch zupy Parmezanem.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!