Łosoś z makaronem ryżowym - składniki na 3 porcje
210 g filetu z łososia bez skóry
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki sosu kecap manis (lub sosu tamari lub sojowego)
czubata łyżka startego świeżego imbiru
suszone chilli
150 g makaronu ryżowego
200 g brązowych pieczarek
łyżka masła
kolendra
Czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy razem z imbirem i sosem kecap manis.
Łososia kroimy w poprzek na plastry o grubości około 2 cm, na 10 minut umieszczamy go w marynacie. Plastry łososia odsączamy z sosu, posypujemy zmielonym chilli i gotujemy na parze (u mnie w bambusowym parowniku), przekręcając, by równomiernie doszły.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojone na pół pieczarki przez 2 minuty. Wlewamy na patelnię sos i smażymy około 4 minuty - sos zredukuje się, pieczarki zmiękną.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem, by makaron zmiękł. Odcedzamy i wykładamy na talerz.
Na makaronie układamy plastry łososia, wykładamy pieczarki i polewamy sosem (można przelać go przez sito, by pozbyć się niteczek imbiru). Łososia z makaronem ryżowym posypujemy chilli i kolendrą.
Mam wszsytkie składniki na wyposażeniu, w lodówce i zamrażrce. Uważam, że dodatek chilli czyni danie wyraziste. W zasadzie nigdy nie pomijam tego składnika. Piękna kompozycja :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Prezentuje się wspaniale ! Uwielbiam taką domową "chinszczyznę"
OdpowiedzUsuń