Craquelin - ptysie z kremem czekoladowo-kawowym

niedziela, 1 maja 2016

Craquelin - ptysie z kremem czekoladowo-kawowym

Craquelin, znane też jako ptysie z craquelin to ciastka, które uwielbiam i marzyłam, by zrobić od dawna. Po wypróbowaniu kilku przepisów i mniej lub bardziej udanych efektach końcowych, w końcu udało mi się trafić na odpowiednią recepturę. Ale do rzeczy - czym jest craquelin? Craquelin to klasyczny, znany wszystkim ptyś, na którego wierzchu pojawia się chrupiąca skorupka z kruchego ciasta. Takie ptysie z craquelin to jedne z najmodniejszych ciastek w kilku warszawskich kawiarniach, jak się okazuje dość łatwo można zrobić je w samemu.
Craquelin - ptysie z kremem czekoladowo-kawowym

Składniki na 9 ptysiów craquelin


Składniki na ciasto:
60 g masła
165 ml wody
szczypta soli
100 g mąki
2 jajka

Składniki na craquelin:
50 g cukru
50 g mąki
40 g zimnego masła, posiekanego

Składniki na krem:
500 g mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki espresso
2 łyżki cukru pudru

Składniki na craquelin mieszamy w miseczce i zagniatamy na jednolite ciasto. Spłaszczamy na dysk, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce.

Masło i wodę wraz z solą umieszczamy w garnuszku i gotujemy, aż masło się roztopi, a płyn zacznie wrzeć. Garnek zdejmujemy z gazu, dodajemy mąkę, wstawiamy ponownie na mały gaz i mieszamy, do połączenia składników, starając się, by nie powstały grudki z mąki. Ciasto powinno połączyć się w jednolitą kulę i odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do wystudzenia.
Craquelin - ptysie z kremem czekoladowo-kawowym
Kiedy masa będzie przestudzona, przekładamy ją do miski miksera i zaczynamy miksować ciasto (końcówka do ubijania). Wbijamy jajko i miksujemy, aż jajko wchłonie się i połączy z ciastem. Wtedy też wbijamy drugie jajko i miksujemy, aż powstanie jednolite, błyszczące ciasto.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdka i wyciskamy 9 ptysiów. Zwilżonym w wodzie palcem wyrównujemy wierzch, by pozbyć się "czubków".

Na wierzch każdego ptysia wykładamy krążek z ciasta craquelin - ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na placek grubości 2 mm, wycinamy z niego krążki o średnicy podobnej do średnicy ptysiów i układamy na wierzchu każdego z nich.
Craquelin - ptysie z kremem czekoladowo-kawowym
Ptysie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-35 minut - podczas pieczenia powinny urosnąć, a skorupka na wierzchu popękać. Ptysie powinny być puste, wysuszone w środku i złociste na wierzchu. Nie otwierajmy drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, bo ptysie mogą przez to opaść.

Po upieczeniu studzimy je w piekarniku - najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, potem przy uchylonych. Kiedy będą całkowicie wystudzone, przekrawamy je na pól, mniej więcej na 1/3 wysokości ptysia.

W międzyczasie przygotowujemy krem - kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i ubijamy do połączenia składników. Następnie cienką strużką wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej, ostudzoną czekoladę, wystudzone espresso i wsypujemy cukier. mieszamy do połączenia składników.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim ptysie. Przykrywamy ptysie craquelin górną warstwą i posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!