Chleb z żurawiną i orzechami laskowymi - składniki na 2 bochenki
Składniki na zaczyn:60 g aktywnego zakwasu
200 g mąki żytniej jasnej
180 ml wody
Składniki na ciasto właściwe:
350 g zaczynu
500 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki żytniej razowej
100 g suszonej żurawiny
120 g orzechów laskowych
400 ml wody
20 g soli
W wieczór poprzedzający pieczenie przygotowujemy zaczyn - mieszamy zakwas z mąką i wodą, by powstała jednolita pasta, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kuchenny blat na noc, by ciasto urosło i nabrało gąbczastej struktury.
Kolejnego dnia rano żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, by napęczniała.
Składniki zaczynu, mąki i wodę mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia i powstania w miarę jednolitego ciasta. Dodajemy namoczoną i odsączoną żurawinę, orzechy oraz sól i wyrabiamy ciasto - powinno być miękkie, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni.
Ciasto na chleb przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2-3 godziny, by podwoiło swoją objętość. U mnie ciasto wyrastało przez noc w lodówce.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie porcje i formujemy bochenki - u mnie okrągłe. Przekładamy je do koszyków rozrostowych, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, by urosły.
Piekarnik ze wstawionym do środka garnkiem żeliwnym rozgrzewamy do temperatury 230 stopni. Do garnka przekładamy wyrośnięty chleb, nacinamy, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut, na ostatnie 15 minut zdejmując pokrywkę i dopiekając chleb z wierzchu. Tak samo postępujemy z drugim bochenkiem.
Chleb jest upieczony, gdy postukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Chleb z żurawiną studzimy na kratce i kroimy, kiedy całkowicie wystygnie.
Super pomysł z tymi orzechami ! tak ja żurawinę często sie spotyka w chlebia, tak orzechy rzadko i chętnie wypróbuję ten patent :)
OdpowiedzUsuńchrupie z monitora! musi byc przepyszny!
OdpowiedzUsuńCudowny bochen, a właściwie bochenki:) ....
OdpowiedzUsuń