Jeśli smakował Wam czekoladowy budyń jaglany (a mi bardzo), to jego prostsza i bardziej aromatyczna wersja, czyli budyń jaglany z truskawkami tez przypadnie Wam do gustu. A czemu bardziej aromatyczna? Bo zarówno do budyniu, jak i owoców dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu, który daje całości niezwykle przyjemnego, kwiatowego aromatu, a przy okazji syrop zastępuje cukier. Jeśli nie macie ochoty na truskawki, podmieńcie je na maliny, jagody czy borówki, rozgniećcie delikatnie widelcem i dodajcie łyżkę syropu - owoce puszczą sok, który w połączeniu z czarnym bzem, stworzą pyszny owocowy sos. Budyń jaglany z truskawkami dzięki temu zyskuje zdecydowanie na smaku! Ten budyń sprawdzi się jako deser (najlepiej schłodzony), choć ja zajadam go na śniadanie, szczególnie, że robi się go w mgnieniu oka.
Budyń jaglany z truskawkami - składniki na 2 porcje
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy jaglanej
3 łyżki
syropu z kwiatów czarnego bzu
70 g truskawek
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę syropu z kwiatów czarnego bzu. Delikatnie mieszamy dłońmi i odstawiamy.
Kaszę jaglana mielimy w młynku na mąkę. Wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu rózgą, by kasza nie przykleiła się do dna garnka, aż całość zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki syropu i mieszamy. Budyń przelewamy do miseczek. Możemy ostudzić go i schłodzić w lodówce, przed podaniem wykładając na wierzch owoce w syropie lub zjeść budyń jaglany z truskawkami jeszcze ciepły.
Super budyń. Chętnie zjem :-)
OdpowiedzUsuńlubię budyń jaglany bardzo! u mnie też ostatnio brylował w towarzystwie truskawek :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł ze zmieleniem kaszy przed gotowaniem, to bardzo ułatwia gotowanie, później jest o wiele trudniej i ciężko ugadnąć proporcje. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń