Kokosowy pudding chia z karmelizowanymi bananami

niedziela, 21 lutego 2016

Kokosowy pudding chia z karmelizowanymi bananami

Zazwyczaj mieszam nasiona chia z jogurtem, ale tym razem czaiła się na mnie w lodówce połówka puszki mleka kokosowego, więc wsypałam je do niego i tak powstała kolejna śniadaniowa propozycja - kokosowy pudding chia, który wzbogaciłam o karmelizowane banany. Limonkowa nuta sprawia, że mleko kokosowe nie jest takie zamulające, a w połączeniu z karmelizowanym, słodkim bananem robi się całkiem egzotycznie. Dobry i sycący pomysł na śniadanie, drugie śniadanie albo deser.
Kokosowy pudding chia z karmelizowanymi bananami

Kokosowy pudding chia - składniki na 2 porcje


1/2 puszki mleka kokosowego (180 g)
3/4 szklanki mleka (165 g)
3 łyżki chia
1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka skórki startej z limonki
1 łyżeczka soku z limonki
1 duży banan
1 czubata łyżeczka masła
1 łyżeczka brązowego cukru

Mleko kokosowe mieszamy ze zwykłym. Dodajemy chia, skórkę i sok z limonki i miód do smaku w razie potrzeby. Mieszamy, przelewamy do szklanek i chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Kokosowy pudding chia z karmelizowanymi bananami
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone banany.
Kokosowy pudding chia z karmelizowanymi bananami
Posypujemy banany cukrem i smażymy kilka minut, aż cukier się skarmelizuje, a banany zezłocą. Banany układamy na wierzchu kokosowego puddingu i podajemy.

3 komentarze

  1. Fajna egzotyczna odsłona dla tego puddingu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny pudding. Uwielbiam te czarodziejskie nasionka :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!