Składniki na mały słoiczek curdu z marakui
120 g miąższu z marakui (około 4 owoce marakui)
40 g cukru
1 jajko
2 żółtka
sok z 1/2 cytryny
Z owoców marakui łyżeczką wyjmujemy miąższ do garnuszka. Dodajemy cukier, wstawiamy na nieduży gaz i gotujemy 2-3 minuty, cały czas mieszając rózgą, by cukier rozpuścił się.
W kubeczku roztrzepujemy jajko z żółtkami i wlewamy do puree owocowego.
Cały czas mieszając, gotujemy, aż curd z marakui zgęstnieje i będzie miał konsystencję gęstego jogurtu. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Curd z marakui przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Odstawiamy do wystudzenia.
Przechowujemy w lodówce, najlepiej spożytkować w kilka dni.
Uwielbiam różniaste owocowe kremy i curdy ! Z marakui brzmi przepysznie, bo jest nie tylko słodka, świeża, ale i lekko kwaskowata :)
OdpowiedzUsuńśliczna miseczka :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wygląda, z miski bym to wyjadała :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie smakowałam takiego curdu hm :)
OdpowiedzUsuńtakże nie jadłam ale z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuń